Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ötórai tea

A tea nyugtat, frissít, sőt olykor még gyógyít is. Egészségesebb a kávénál, ezt Ázsiában már több mint háromezer éve tudják, és szívesen fogyasztják.

A világon körülbelül 1500 féle teafajta létezik. A forrázat íze egyrészt attól függ, hogy milyen talajon, milyen magasságban, milyen klimatikus körülmények között termett a tealevél, másrészt attól, hogyan készítik el azokat. 

Szokások 

 

Angolok

Előmelegítik a teáskannát, személyenként egy-egy kiskanál teát tesznek bele, plusz egyet a kanna számára. Forró vizet öntenek a levelekre, és 5-6 percig állni hagyják.  Megkeverik, majd csészékbe töltik. Tejjel és cukorral ízesítik.

Üzbégek

Leforrázzák a zöld teát, két percig állni hagyják, leszűrik, pialákba (szélesszájú, színes, általában gyapotvirágot mutató fületlen porcelán csésze) töltik. Cukrot adnak hozzá, és kortyolgatva fogyasztják. 

Oroszok

Szamovár tetejére teszik a teasűrítmény-kivonatot tartalmazó kannát. A csészét negyedig vagy félig töltik a sűrítménnyel, majd feltöltik a szamovárból forró vízzel. Cukrot vesznek a foguk közé, és azon keresztül kortyolgatják a teát.

Japánok

Rengeteg teát, általában zöldet isznak, kevésbé édesítik. Teaszertartásuk, a chanoyu nagyon híres. Igen bonyolult szertartás, nagyon művészi, csak az előkelők, a nemesek köreiben volt divatos.

Törökök

Szintén sűrítményt engednek fel forró vízzel. Nagyon pici üvegpohárból isszák a rendkívül erős teát. Általában cukorral ízesítik.

Egyiptomiak

A tealevelet porrá őrlik, majd forró vízzel felöntik. Pohárból vagy csészéből isszák. Általában kockacukorral ízesítik.

 

És most lássunk néhány finom receptet!

 
Fűszeres-gyümölcsös

Hozzávalók 6 személyre:
3,5 dl narancslé
6 szegfűszeg
1 kis rúd fahéj
3 filter feketetea
6 teáskanál kandiscukor
1,5 dl ananászlé
1 csipet reszelt szerecsendió

Elkészítés: A narancslevet, a szegfűszeget és a fahéjat kis edényben 5 percig forraljuk, majd 30 percig állni hagyjuk. Közben a teát fél liter forró vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. A filtereket kidobjuk, a teát a kandiscukorral ízesítjük. A narancsléhez öntjük a teát, belekeverjük az ananászlevet és a szerecsendiót. Még egyszer felforraljuk, és tűzálló poharakba szűrjük.


Rumos vörösboros

Hozzávalók 6 személyre:
3 filter feketetea
5 evőkanál kandiscukor
2 dl vörösbor
1 dl málnaszörp
0,5 dl rum

Elkészítés: A teát fél liter forró vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. A filtereket kidobjuk. A cukrot elkeverjük 1 dl vízzel, és a teához öntjük. A vörösbort és a málnaszörpöt összekeverjük, felforraljuk, és hozzászűrjük a teát, beleöntjük a rumot. Forrón kínáljuk.

 

 

Mandulás-meggyes

Hozzávalók 6 pohárhoz:
2 dl vörösbor
1 teáskanál nádkristálycukor
5 dkg aszalt meggy
2 evőkanál mandulaforgács
8 dl víz
8 filter zöld tea
1 rúd fahéj
6 szem szegfűszeg
nádkockacukor

Elkészítés: A vörösbort felmelegítjük a nádkristálycukorral (de nem forraljuk). Belekeverjük az aszalt meggyet, a mandulaforgácsot, és állni hagyjuk. Felforraljuk a vizet, majd hagyjuk kissé lehűlni (kb.80 C-fokra). Ráöntjük a filtelekre, a fahéjjal, a szegfűszeggel fűszerezzük, és 3-4 percig állni hagyjuk. Végül kivesszük a filtereket és a fűszereket. A bort a gyümölcsökkel együtt a teához szűrjük, és csészékben tálaljuk. Nádkockacukorral ízesítjük.

 

Citromos-narancsos

Hozzávalók 6 személyre:
3 evőkanál gyümölcstea
1 citrom héja+2 citrom leve
1 narancs héja és leve
6 evőkanál aranybarna cukor

Elkészítés: A teát leforrázzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Beletesszük a reszelt citrom- és narancshéjat. A teát a cukorral édesítjük, és belekeverjük a gyümölcsleveket. 

A finom receptek a Fanny Konyhából valók.

Még többet tudhatsz meg a teákról itt >>>

Gyógyítő herbateák új rovatunkban >>>

 

Ezek is érdekelhetnek