Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ötcsillagos receptek - Diópürés körtekorong

MME MME
60 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • (10 darabhoz):
  • A piskótához:
  • 60 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 10 g méz
  • 3 db tojásfehérje
  • 40 g darált mandula
  • 1 tasak sütőpor
  • 20 g reszelt narancshéj
  • 40 g liszt
  • A diópüréhez:
  • 40 g kristálycukor
  • 30 g durvára darált dióbél
  • 80 g finomra darált dióbél
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 30 g durvára vágott dióbél
  • A körtés töltelékhez:
  • 220 g vilmoskörte-befőtt + 40 ml befőttlé
  • 1 mk lékötő (étkezési keményítő is jó)
  • 1 mk citromlé
  • A vaníliás tejszínkrémhez:
  • 5 g zselatinpor
  • 60 g lefőzött vaníliaízű puding
  • 12 g porcukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 200 ml habtejszín

Elkészítés

A piskótához habosítsuk fel a vajat a porcukorral és a mézzel, majd adjuk hozzá a tojásfehérjéket. Keverjük hozzá a mandulával, a sütőporral és a narancshéjjal elvegyített lisztet. Töltsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 170-180 fokon kb. 20 percig. Azután vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

A diópüréhez keverjük el a cukrot 60 ml forrásban lévő vízzel. Az így kapott szirupot forgassuk össze a kétféle darált dióval és a fahéjjal.

A körtés töltelékhez kockázzuk apróra a vilmos körtét, és keverjük össze a befőttlével, a lékötővel, valamint a citromlével.

A krémhez szórjuk 50 ml vízbe a zselatinport. A pudingot keverjük simára a por- és a vaníliás cukorral, továbbá egy kevés keményre vert tejszínnel, majd forgassuk bele a többi, kemény habbá vert tejszínt. A megduzzadt zselatint olvasszuk meg közepes lángon, végül ezt is adjuk a krémhez.

A piskótából szúrjunk ki 10 db kört, majd helyezzük mindet 1-1 db celofánnal bélelt, fém töltőgyűrűbe. Vékonyan simítsuk rájuk a diópürét, és szórjuk meg a száraz serpenyőben megpirított dióval. Kanalazzuk rá a körtés tölteléket, végül osszuk el rajta a vaníliás tejszínkrémet. Tegyük a hűtőbe 60 percre, hogy megdermedjen.
Barna cukorral karamellizált körteszelettel, apróra tört habcsókkal és citromfűlevéllel díszítve tálalhatjuk.

Megjegyzés

Recept: Rezneki Zoltán, a Best Western Hotel Hungaria főcukrásza
Fotó: Tyukodi László - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss