Elkészítés: Az őszibarackokat leforrázom, meghámozom, felkockázom. A vízből és cukorból cukorszirupot főzök úgy, hogy a 2 dl vízbe szórom a cukrot és felforralom. Ebbe rakom az előkészített barackot, a vanília kivonatot, valamint a pálinkát. Az egészet újraforralom, botmixerrel pürésítem.
Teljesen lehűtöm, majd fél órára beteszem a hűtőszekrénybe. Az előre fagyasztóban tárolt fagylaltgépben 8-10 perc alatt kifagyasztom.
Ha nem voltam elég előrelátó, és nem tettem be a fagylaltgépet a fagyasztóba, a kész, lehűtött alapot lapos műanyagtálba öntöm, és beteszem a fagyasztóba. Kb. 15 percenként villával átkeverem az egészet, így a jég nem tud tömbbé fagyni. Nagyjából 1 óra alatt elérhető a kívánt állag. A sorbet alapjának mindig kicsit édesebbnek, intenzívebbnek kell lennie, mint a fogyasztásra kerülő kész édességnek, mivel az ízek a fagyasztás hatására jelentősen tompulnak.
Ha nem tálalom fel a sorbet-t azonnal, hetekig tárolható a fagyasztóban. Fogyasztás előtt kb. 30 perccel érdemes áttenni a hűtőszekrénybe, hogy kellemesen krémesre olvadjon.
Az őszibaracksorbet-t mandulás-gyömbéres keksszel és gyümölcsökkel díszítve tálalom.