Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Őszibarackos mascarpone torta tojáslikőrrel

4 5/5
30 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 12 dkg omlós keksz finomra darálva
  • 3 dkg finomra darált dió
  • 2,5 dkg porcukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 evőkanál tojáslikőr
  • 75 dkg sárga húsú őszibarack
  • 50 dkg mascarpone
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 2 dl habtejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 3 evőkanál tojáslikőr
  • 4 lap zselatin
  • 3 evőkanál víz
  • A díszítéshez:
  • 1 evőkanál piros bogyós gyümölcsből készült lekvár
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítés

Elkészítés: Egy 24 cm átmérőjű tortaformát frissen tartó fóliával kibélelek úgy, hogy a peremére is kerüljön fólia, a tortaforma alsó része pedig a fóliaréteg fölé kerüljön – így a kész tortáról könnyedén eltávolítható majd a fóliaréteg. A tortaforma aljára kerek sütőpapírlapot helyezek, a peremet rápattintom.

A torta alapjához a vajat felolvasztom. A darált kekszet és diót keverőtálba kanalazom, hozzáadom a cukrot. Az olvasztott vajjal és 1 evőkanál tojáslikőrrel alaposan összekeverem.

Az előkészített forma aljára simítom a kekszes keveréket, széles, hajlékony pengéjű kés segítségével alaposan lenyomkodom.

Az őszibarackokat leforrázom, meghámozom. 2 darabot karcsú cikkekre, a többit apró kockákra vágom.

A zselatinlapokat a csomagoláson előírtaknak megfelelően hideg vízbe áztatom, 5 perc elteltével kinyomkodom. Kis főzőedénybe 3 evőkanál vizet mérek, erre helyezem a kinyomkodott zselatinlapokat. Felmelegítem, de nem forralom – épp csak annyira, hogy a lapok feloldódjanak.

Amíg hűl, a jól behűtött tejszínt kemény habbá verem.

Egy másik keverőtálba kanalazom a mascarponét, joghurtot, tojáslikőrt, cukrot. Felhasítok egy vaníliarudat, a magjait a többi hozzávalóhoz adom. Elektromos habverővel könnyű krémmé dolgozom. Végül óvatosan belekeverem a tejszínhabot és a zselatint. Ha a zselatin idő közben megszilárdulna, ismét felmelegítem.

A krémet elfelezem. Az egyik részét félreteszem, a másikhoz hozzáadom az őszibarackkockákat, alaposan elkeverem.

A tortaalapon elrendezem az őszibarackgerezdeket, majd rákanalazom a gyümölcsös mascarponekrémet, erre kerül a félretett gyümölcs nélküli krém. A tetejét elsimítom, cakkos szélű habkanállal kis hullámokat rajzolok bele. Egy éjszakára hűtőszekrényben pihentetem.

Tálalás előtt finom szövésű szűrőkanálon átpasszírozok 1 evőkanál piros bogyós gyümölcsből készült lekvárt (málna, szeder, meggy is tökéletes), valamint 1 evőkanál sárgabaracklekvárt. A kétféle lekvárral absztrakt mintákat rajzolva megpettyezem a már megszilárdult torta tetejét. A peremet lepattintva eltávolítom a fóliát és szeletelem.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss