Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Őszibarack-kisokos: melyik fajtát mire használhatjuk?

default user icon
MME
Végre itt az őszibarackos sütik szezonja! Ha körülnézünk a piacon, láthatjuk, hogy többféle színű, formájú és méretű barack kapható. Mindegyiket felhasználhatjuk sütéshez, de lehetnek jó és kevésbé jó választások, ezért segítünk a döntésben.

Az őszibaracknak számos különféle változata ismert. Fogyasztásánál, de különösen, ha sütihez szeretnénk felhasználni a barackot, fontos szempont, hogy milyen könnyű eltávolítani a húsukat a magtól. Ez alapján három kategóriát különböztetünk meg:

Clingstone („kapaszkodó kő”) – a húst nagyon nehéz elválasztani a magoktól. Lágy hús és édes, enyhén savas íz jellemzi őket, és a leglédúsabb őszibarackok közé tartoznak. Frissen érdemes fogyasztani, bár elsősorban konzerválásra termesztik őket.

Freestone („szabad kő”) – a barackhús könnyedén elválik a magtól. Ezek az őszibarackok általában nagyobbak és keményebbek, ízük pedig fajtától függően változik. Ideális különböző ételek elkészítéséhez.

Semi-freestone („félig szabad”) – az előző kettő hibridje. Éretlen állapotban a hús hozzátapad a maghoz, de az érés folyamán meglazul és viszonylag könnyen elválasztható a hús a magtól. Általában rendkívül édesek és lédúsak. Frissen is finom és süteményekhez is jól használható.

Melyiket válasszuk?

Egyes őszibarackok alkalmasabbak sütéshez, míg mások inkább frissen fogyasztva finomabbak. De ha arról van szó, hogy melyik a legjobb barack, a válasz egyszerű: a legfrissebb, a legérettebb! Ennek megállapításához csak fogjuk meg a barackot, óvatosan tapogassuk meg és szagoljuk meg. A puhább, illatos barackot kell megvásárolni.

Ha mégis kevésbé érett barackhoz jutunk, zárt papírzacskóban a konyhapulton pár nap alatt megérlelhetjük. Sőt ezek után még meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságukat, ha néhány napig a hűtőben tároljuk.

Ennek ellenére az a legjobb, ha az érett őszibarackot a vásárlást követ 1-2 napon belül elfogyasztjuk. Nézzük, milyen barackok kerülhetnek a kosarunkba!

Sárga húsú őszibarackok

A legelterjedtebbek, szinte minden zöldségesnél, hipermarketben kaphatók a sárga húsú őszibarackok, melyek húsa a maghoz tapad, és körülötte gyakran mélyvörösre színeződik. Ez azonban az ízét és a minőségét nem befolyásolja.

A sárga húsú őszibarackok kezdetben kemény húsú, jellegzetesen csípős-savanykás ízűek. Az érés során a sárga őszibarackok lédúsabbá, édesebbé és kevésbé savasabbá válnak, színük pedig mélyebb sárgára vált.

Mire használhatjuk? Ezek a fajták kiválóan alkalmasak befőzéshez, de lehet grillezni is, köretként is fogyaszthatjuk és süteménybe is tehetjük. Szükség esetén ne feledjük édesíteni.

Fehér húsú őszibarackok

Valójában persze nem fehér egyik barack sem: enyhén rózsaszínű a külső részük, a belsejük pedig halványsárga. A sárga őszibarackokkal ellentétben a fehér őszibarackok színe nem változik az érés során. A fehér őszibarackok édesebbek, lédúsabbak és kevésbé savasak, mint a sárga őszibarackok.

Mire használhatjuk? A sütést nem bírják jól, ezért olyan receptekhez használhatjuk fel, amelyre sütés nélkül kell ráhalmozni a barackot. Készíthetünk ezekből a fajátákból levest, adhatjuk salátákhoz, hús mellé is.

Fánk barack (vagy lapos barack)

Szélesek és laposak, kis fánkra, csészealjra emlékeztetnek. Az elmúlt években egyre népszerűbb, nem véletlenül: kifejezetten édes, alacsony savtartalmú, lédús. Sajnos csak rövid ideig, július végétől augusztusig érik.

Mire használhatjuk? Főleg azonnali friss fogyasztásra, de adhatjuk salátákhoz, készülhet belőle leves, tehetjük süteményekbe, fogyaszthatjuk hús mellé köretként is.

Nektarin

Népszerű fajta, amely megjelenésben és ízben is hasonlít az őszibarackhoz – mert valójában egy őszibarack fajta, csupán a kopaszsága különbözteti meg tőle. "Szőrtelenségét" egy gén hiányának köszönheti. Sötét sárga színű, édes és merész aromájú.

Mire használhatjuk? Tökéletes grillezni, salátákhoz, kompótnak és bármilyen desszertbe.

Miért fogyasszunk sok őszibarackot?
Ennek a lédús gyümölcsnek nagyon magas a C- és a B-vitamin, valamint a niacin tartalma. Emellett elegendő kálium és nátrium is található benne, melynek köszönhetően jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. A sárga színt adó xantofill antioxidáns rákellenes hatású. Rostjainak és pektinjeinek köszönhetően segíti az emésztést. Óvja a bőr szépségét, a haj és a köröm egészségét. Diétás étrendbe is kiválóan beilleszthető, erősíti a csontokat. Fogyasztását érdemes inkább a reggeli, délelőtti órákra időzíteni. Elsősorban nyers gyümölcsként, hiszen jótékony hatásai így érvényesülnek leginkább.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss