Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Őszi ízharmónia - díjnyertes cukormentes torta

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • A diós piskótához:
  • 2 db egész tojás
  • 4 dkg xilit
  • 2,2 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (BL-196)
  • 2,2 dkg dió (őrölt)
  • 0,2 dkg sütőpor
  • A gyümölcspüréhez:
  • 17 dkg magyar piros Gála vagy Jonatán alma
  • 4,5 dkg sárgarépa
  • 1 dkg gyömbér (friss)
  • A túrós krémhez:
  • 15 dkg gyümölcspüré
  • 25 dkg zsírszegény túró (zsírtartalom a szárazanyagban min. 10 %)
  • 4 dkg xilit
  • 7 dkg sovány natúr joghurt (zsírtartalom 0,1 %)
  • 3 db lapzselatin
  • A díszítéshez:
  • 7 dkg gyümölcspüré
  • 0,6 dkg xilit
  • 1 db lapzselatin
  • 2 dkg dióbél

Elkészítés

  1. A sütőt 220 °C fokra előmelegítjük. Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát fóliával kibélelünk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a xilittel. A kemény habhoz adjuk a xilites tojássárgáját, valamint a lisztet, őrölt diót és a sütőport. Óvatosan összekeverjük, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.
  2. A tésztát a formába öntjük, 220 °C fokon előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk róla a fóliát. Amikor teljesen kihűlt, két egyforma lapra vágjuk.
  3. Ezután elkészítjük a gyümölcspürét. A répát, almát, megpucoljuk, kockára vágjuk. Hozzáadjuk a friss, megtisztított gyömbérdarabot, kicsi vizet öntünk alá, letakarjuk, majd kb. egy óra alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a gyömbért kivesszük, a maradék vizet leöntjük róla és botmixerrel pürésítjük a répát és az almát (a gyömbért nem hagyjuk benne!). A gyümölcspürét két részre osztjuk: 7 dkg kerül majd a torta tetejére, a maradék 12-13 dkg a túrós krémbe.
  4. Ezután a túrós krémet készítjük el. A 13 dkg gyümölcspüréhez hozzáadunk 4 dkg xilitet, összefőzzük, majd lehűtjük. Hozzáadjuk a túrót és natúr joghurtot, összekeverjük, majd botmixerrel ismét pürésítjük.
  5. Közben 3 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 2 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. (Hamar feloldódik, nem szabad forralni.) Kicsit hagyjuk hűlni, majd a túrós krémhez adjuk és elkeverjük.
  6. A zselés gyümölcskocsonya elkészítéséhez a 7 dkg gyümölcspüréhez 0,6 dkg xilitet adunk, és összefőzzük. Közben 1 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 1 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. (Hamar feloldódik, nem szabad forralni.) Kicsit hűlni hagyjuk, majd a gyümölcspüréhez adjuk, és elkeverjük.
  7. Összeállítjuk a tortát. Az alsó tortalapot visszatesszük a csatos formába, majd rákanalazzuk a túrós-gyümölcsös krém felét. Erre kerül a másik lap, majd a maradék krém. Kb. 3 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém.
  8. Egy vékony pengéjű, éles késsel a forma belső részénél körbevágjuk, majd levesszük a forma oldalát. A torta tetejére kanalazzuk a zselés gyümölcskocsonyát, majd körkörösen elegyengetjük. A torta szélére is kenünk belőle vékonyan.
  9. A zselés gyümölcskocsonyára 2 dkg apróra vágott és megpirított diót szórunk, szintén körkörösen. Ehhez kivágunk egy papírformát, ezt a tortára tesszük, erre szórjuk a diót, végül óvatosan leemeljük a papírt. (Ahol a papír volt, oda nem került dió, így alakítjuk ki a körkörös díszítést, amely az őszi szelet szimbolizálja.) A tortát ismét behűtjük (legalább 1 órára), majd 8 szeletre vágva kínáljuk.

Megjegyzés

Recept és fotó: Kocsis Hajnalka / www.mokuslekvar.hu - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss