Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megvan a 2022-es ország tortája! Íme a győztes

default user icon
MME
Háromfordulós zsűrizési körben idén is megválasztották Magyarország Tortáját, az 5 döntős közül választották ki. Sőt, Magyarország Cukormentes Tortáját is megszavazták! Íme a győztesek: 2022 legfinomabb tortái.

Magyarország Tortája 2022

 A „Magyarország Tortája” pályázat évről-évre nagy népszerűségnek örvend. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére hirdette meg a pályázatot. Idén 28 tortát neveztek a versenybe.

Az ország tortája 2022 pályázatra a cukrászoktól olyan új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket vártak, amelyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhattak.

A tortákat a zsűri élőben, a szakmai közönség előtt kóstolta végig a Hungexpón rendezett kiállításon. Az értékeléskor a nevezett torták készítői a zsűri előtt nem voltak ismertek, az első fordulóban anonim volt a verseny.

Az első zsűrizési körből 5 torta jutott tovább a döntőbe

  • Huncut szilva herceg - Karikó Orsolya - Vanília & Gelarto, Nagykőrös
  • Évszakok - Szívós Zita - Major Cukrászda, Budapest
  • Hegyaljai mámor - Halázs Zsuzsa - Kishalász Cukrászda, Szerencs
  • Kék kötény kincse - Lakatos Pál, Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
  • Karmelita - Gyuris László - A Capella Cukrászda, Szeged

A Magyaroszág tortája győztese Végül Karikó Orsolya alkotása, a Huncut szilva herceg lett

A torta ötletének megszületésekor a cukrászt a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, amelyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

Magyarország Cukormentes Tortája 2022

Magyarország Tortája mellett Magyarország Cukormentes Tortáját is megválasztották. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenyre 17 kreációval érkeztek a cukrászok.

Az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is befolyásolta a bírálókat a döntésben. A program elsődleges célja ugyanis, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott édességek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A kreációk elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.

Magyarország cukormentes tortája a Nagyi Kedvence lett, amit Gyuris László, a Szegedi Virág cukrászda és Kávéház cukrászmestere alkotott meg.

Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, így gabonalisztet sem tartalmaz.

A Nagyi kedvence torta energiatartalma 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Mikor kóstolhatjuk meg az ország tortáját?

A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában is árusítják majd valamennyit.

Gratulálunk a győzteseknek!

Ezek is érdekelhetnek

Friss