15 dkg félkemény sajt (pl. trappista, óvári, edami)
20 dkg spiráltészta (fusilli)
só
bors
1 dl fehérbor
1,5 dl habtejszín
szerecsendió
Elkészítés
Serpenyőben felolvasztunk 2 dkg vajat, és kevergetve aranybarnára pirítjuk rajta a morzsát. A megtisztított és megmosott póréhagymát kb. 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. A leöblített friss kakukkfű levélkéit finomra vágjuk, a sajtot durvára reszeljük.
A serpenyőt a morzsa kiszedése után kitöröljük, és felolvasztjuk benne a maradék 3 dkg vajat. Rádobjuk a pórét és a kakukkfüvet, majd közepes tűzön dinszteljük kb. 5 percig. Fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát a csomagolásán olvasható leírás szerint kifőzzük.
A pórét felöntjük a borral, és közepes tűzön, fedő nélkül kissé sűrűbbre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk, majd közepes tűzön, fedő nélkül besűrítjük kb. 3 perc alatt. Végül beleforgatjuk a sajt felét, és gyenge tűzön felolvasztjuk. A szószt megsózzuk, megborsozzuk, és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A leszűrt tésztát 1,5 dl főzővízzel együtt a sajtszószhoz adjuk. Jól összeforgatjuk, megszórjuk a maradék sajttal, és fedő alatt, gyenge tűzön hagyjuk szétolvadni 3-4 perc alatt. A vajas morzsával megszórva tálaljuk.