Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dödölle, tökmagolaj és tökös-mákos rétes: ezt edd, ha az Őrségben jársz!

default user icon
MME
Magyarország nyugati végébe utaztunk, hogy megkóstoljuk az ízes ételeket, megcsodáljuk az erdőket, tavakat, és megismerjük az élő hagyományokat.
Földrajzi elhelyezkedése

Az Őrség egy történeti és néprajzi tájegység, amely kisebb részben a szlovéniai Muravidék, nagyobb részben pedig Nyugat-Magyarország területén található. A vidék lakói az államalapítás óta a határ őrizetével megbízott magyar vagy magyar nyelvű népek voltak, innen származik a terület elnevezése.

A táj ízei

A jellegzetes helyi fogások könnyen elkészíthetők. Csakúgy, mint az ország más vidékein, az Őrségben is egyszerű, takarékos ételeket fogyasztottak a hétköznapokon. Mindennap került az asztalra valamilyen olcsó, mégis laktató leves, ami után általában „mácsik” (tésztaétel) következett. A kevésbé tehetősek gyakran ettek kukoricából főtt kását, gánicát, gombócot. A vacsora szegényes ételekből állt: a déli maradékot, egy pohár aludttejet, egy kevés tökmagolajos babot vagy krumplit fogyasztottak. Húst csak hétvégén, csirkét pedig kizárólag ünnepnapokon szolgáltak fel.

Kemencében sültek és főttek

Az Őrségben igen kedveltek voltak a kemencében „kőtt”, vagyis kelt tészták, a disznóvágások pedig elképzelhetetlenek voltak „hőkkön sütt” – meleg kövön sült – perec nélkül. Az őrségi konyha gyakorta használt alapanyagai a túró, az aludttej, a tejföl és a hajdina. Az erdők, mezők kincseit télre gondosan elraktározták, így minden portán akadt a főzéshez szárított gomba és gyümölcs. Télen kedvelt csemege volt a főzött aszalt gyümölcs.

Ezek is érdekelhetnek

Friss