Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Oroszkrém torta

90 perc
rafinált
átlagos
8 adag
Hozzávalók
  • Egy 24 cm-es tortához:
  • Tésztához:
  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 cs. sütőpor
  • Krémhez:
  • 6 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje
  • 20 g liszt
  • 200 g cukor
  • 450 ml tej
  • 1/2 vanília aroma
  • 1 ek keményítő
  • 60 g rum
  • 80 g mazsola
  • 4 dl Hulala tejszínhab
  • Díszítés:
  • 3 dl tejszínhab
  • narancs, csokidarabok, pirított mandula

Elkészítés

  1. A tojásokat a tésztához kettéválasztjuk. A fehérjét a keverőtálba tesszük 5 dkg cukorral, közepesen kemény habbá verjük. Másik tálban összekeverjük a tojássárgáját, a tejet, az olajat és a 20 dkg cukrot. A harmadik tálban elkeverjük a sütőport az átszitált lisztben. A tojássárgájás keveréket kézi habverővel elkeverjük. Ehhez apránként hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. A végén beleforgatjuk a felvert fehérjét. Tortakarikába rakjuk, amit sütőpapírral bélelünk, csak az alját kenjük ki vajjal vagy olajjal, küldönben nem jön fel a tészta. Alul-felül sütéssel 155 fokon 60-65 perc alatt készre sütjük. Krémhez: Először 60 g rumban beáztatunk 80 g mazsolát. Egy lábasban elkeverjük habverővel a 6 tojássárgáját, a 2 tojásfehérjét, 20 g lisztet, 200 g cukrot, 450 ml tejet, 1/2 csomag vanília aromát. Az összetevőket felfőzzük. Amikor elég sűrű már az állaga, egy kis hideg vízben elkeverünk egy ek keményítőt, és még ezzel is stabilabbá tesszük a krémet. Ezt követően hozzáadjuk a kicsit megpuhult mazsolákat és a rumot. Végül a krém lazításához hozzáadunk még 4dl felvert tejszínhabot. A tortát először ketté vágjuk, majd ezeket a lapokat szintén ketté. Így 3 réteg krémet tölthetünk bele. Esetleg gyümölcsdarabokkal is feldobhatjuk még a tortát. Betöltés után egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Következő napon ízlés szerint díszíthetjük naranccsal, csokival, pirított mandulával.

Ezek is érdekelhetnek