Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óriási darazsak okoznak riadalmat szerte Magyarországon: ellepték a kerteket ezek a rovarok

A darazsak csípése fájdalmas, és akár végzetes is lehet, ha valaki allergiás rá. Nem csoda, hogy sokan félnek ezektől a rovaroktól, melyek kiváltképp ijesztőek lehetnek, ha látványosan méretesek.

A hagyományos, mondhatni megszokott darázs mellett a hetekben megjelent a magyar kertekben egy óriási fajta, a tőrösdarázs is, amely sokfelé okozhatott riadalmat, már csak a méretéből kiindulva is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület figyelmeztetést is tett közzé, mely szerint májustól lehet számítani a tőrösdarazsak feltűnésére a hazai kertekben.

Mit kell tudni a tőrösdarazsakról?

A tőrösdarázs ijesztő lehet, azonban sem az emberre, sem a háziállatokra nem jelent veszélyt. Az egyesület szerint a tőrösdarazsak kertek és parkok gyepén, korhadó fák közelében, esetleg a komposztnál jelenhetnek meg, akár nagy tömegben is, azonban nem veszélyesek. A tőrösdarazsak irtása pont az ártalmatlanságuk miatt felesleges, sőt törvénytelen is, ugyanis az óriás tőrösdarázs védett, mivel segít biológiai úton kordában tartani többek között a csereborgár-szaporulatot is – írja a Kemma.

Az óriás tőrösdarazsak termetes és látványos megjelenésű rovatok. A nőstény csaknem öt centiméteres, egyben a kontinens legnagyobb hártyásszárnyúja is. Ezeket a rovarokat nem szabad összetéveszteni a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, köztük a lódarázzsal.

Hol jelennek meg a tőrösdarazsak?

Megjelenésükre elsősorban ott kell számítani, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát, és ezeket úgymond hatástalanítják. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének.

Miért nem támadnak emberre, háziállatra?

A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban nem az emberek ellen használják, ha azok nem fogják meg őket. Mérgük alapvetően nem fájdalomkeltésre, hanem a rovarlárvák megbénítására szolgál. A tőrösdarazsak ugyanis parazitoidok, szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss