Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óraállítás 2023: őszi szünet és minden, amit tudni lehet

default user icon
MME
Ahogy a hátunk mögött hagytuk a nyári hónapokat és beléptünk az őszbe, a téli időszámítással járó óraátállítás idén is esedékes lesz annak ellenére, hogy sokan nem szeretjük vagy nem értünk vele egyet. Na, de mikor lesz az őszi óraátállítás? Már mutatunk is mindent, amit ezzel kapcsolatban tudni kell! Ennek a diákok is örülni fognak.

Az óraátállítással sokan nem értünk egyet, ám ennek ellenére 2023-ban is el kell még viselnünk az ezzel járó kellemetlenségeket. Annyi pozitívuma azért van a vekkerek állításának, hogy most visszafelé kell tekerni a mutatókat, azaz a tavasszal elveszített egy órát most kapjuk vissza. Az őszi óraátállítás pontos kezdete október 29. vasárnap, ekkor kell majd hajnali 3:00 órakor 2:00 órára visszatekerni az órák mutatóit.

Meddig tekergetjük még a mutatókat?

2019-ben az Európai Parlament már szavazott az óraátállítás jövőjéről, aminek eredményeként 2021-től támogatja a nyári és téli időszámítás közti váltás eltörlését az EU-ban. Ám a döntés joga az egyes tagállamok kezében van, ugyanis a legtöbb országban még mindig folynak az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

Magyarország esetében is ez a helyzet, így nem lehet tudni, hogy pontosan mikor hagyjuk magunk mögött ezt a nem túl kedvelt évente visszatérő rutint. Egy biztos, hogy az emberek túlnyomó része azt szeretné, ha a kormány megszüntetné azt, és a nyári időszámítás véglegesítését támogatná. Ebből kiindulva kijelenthetjük, hogy bizony előbb vagy utóbb szakítani fogunk ezzel a sokak számára megterhelő szokással, így az sem kizárt, hogy az idei lesz az utolsó óraátállítás. Pontosabban, ha a nyári időszámítást vezetik be, tavasszal még előreállítjuk egyszer az órákat.

Óraátállítás és ŐSZI SZÜNET

Nagyszerű hír ugyanakkor, hogy október utolsó hete nem is alakulhatna jobban a diákok számára. Október 23-a 2023-ban hétfőre esik, így ezen a napon nem kell iskolába menniük, és ez háromnapos hosszú hétvége lesz. Néhány nappal később, október 27-én pénteken az őszi szünet is elkezdődik, amelynek időpontja a közoktatásban és a szakiskolákban megegyezik. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap így 2023. október 27. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap pedig 2023. november 6. (hétfő) lesz. Ezzel együtt a diákoknak és remélhetően a szüleiknek is bőven lesz idejük kipihenni az óraátállítással járó fáradalmakat.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss