Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óraátállítás 2022: ekkor kezdődik a nyári időszámítás!

default user icon
MME
Nagyon fontos dátumhoz közelítünk a naptárban: hamarosan itt a tavaszi óraátállítás napja, azaz a nyári időszámítás kezdete! Innentől egy órával tovább lesz világos, és bár tény, hogy egy órával kevesebbet alhatunk aznap, de mégis ez az első betonbiztos jele, hogy közelít a tavasz és a nyár!

Tehát mindenki jó figyeljen, és vésse be a naptárba a dátumot: 2022. március 27. hajnali 2 óra. Ekkor kell ugyanis az órákat egy órával későbbre állítani, azaz előretekerni a mutatót egészen 3 óráig: kezdődik a 2022-es nyári időszámítás. Tény, hogy egy órával rövidebb lesz az éjszaka, de cserében innentől hosszabbak a nappalok, a játszótéri délutánok, este később kell lámpát kapcsolni, és korábban pirkad.

ÓRAÁTÁLLÍTÁS - MIRE JÓ?

Eredetileg azért találták ki az óraátállítást, hogy a nappalokat a lakosság napi menetrendjéhez igazítsák. Az 1973-as olajárrobbanást követően 1976-ban Franciaországban vezették be először. Az indoklás az volt, hogy ezzel nagyjából 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiát takaríthatnak meg. Energiatakarékosság céljából vezették be a téli és nyári időszámítási rendszert Magyarországon is 1980-ban. 

Az óraátállításnak kezdetben számos pozitív hatása, eredménye volt, hiszen például villamosenergiát spóroltak vele, kedvezett az építőiparban, a mezőgazdaságban dolgozóknak, akik hosszabb ideig végezhették a szabadban a munkát, s a hosszabb nappaloknak köszönhetően kevesebbet és kevesebben vezettek szürkületben, sötétben. Mivel napjainkra az energiafelhasználás nagymértékben megváltozott, ezért a mai számítások szerint ezzel a módszerrel már nem lehet igazán spórolni. Egyre többeknek okoz ugyanakkor átmeneti depressziót, fáradtságot, alvás- és emésztési zavarokat a tavaszi és őszi átállási időszak néhány napja. A rendőrségi adatok szerint például ilyenkor látványosan emelkedik a figyelmetlenségből, fáradtságból eredő balesetek száma.

Úgy volt, hogy eltörlik az óraátállítást - aztán mégsem

Egyelőre sajnos úgy néz ki, hogy nálunk öt évig még marad az órák állítgatása. Hogy miért? Mert bár a tagállamoknak az Európai Unió már régen szabad kezet adott, a cseheken kívül még senki nem döntött azzal kapcsolatban, hogy a nyári vagy a téli időszámítást használnák a későbbiekben. Természetesen komoly összehangoltságra, egyetértésre lenne szükség az uniós országokban mindehhez.

Tehát egyelőre marad a tavaszi és az őszi óraátállítás Magyarországon is. S ennek megfelelően a mostani után legközelebb október utolsó vasárnapján, azaz 2022. október 30-án tekerjük vissza hajnali 3 órakor 2-re az óramutatókat.

Ezek is érdekelhetnek