Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óraátállítás 2021: ekkor kezdődik a téli időszámítás!

default user icon
MME
A őszi-téli időszak kezdetének betonbiztos és egyértelmű jele, amikor beköszönt az óraátállítás napja, és ezzel együtt a téli időszámítás is. Rövidülő nappalok, egyre sötétebb reggelek - de cserébe egy órával többet alhatunk! Máris mondjuk, hogy mikortól.

téli időszámítás Magyarországon minden év októberének utolsó vasárnapján, azaz 2021-ben október 31-én kezdődik. Ezen a napon hajnali 3 órakor 2 órára állítjuk át az órákat.

Az óraátállítás több, mint százéves hagyományának köszönhetően, ezen az éjszakán egy órával többet alhatunk, ám közben egyre később világosodik, és hamarabb sötétedik - és ez utóbbinak lehetnek további kellemetlen mellékhatásai.

ÓRAÁTÁLLÍTÁS - egyáltalán miért van rá szükség?

Az óraátállításnak kezdetben számos pozitív hatása, eredménye volt, hiszen például villamosenergiát spóroltak vele, kedvezett az építőiparban, a mezőgazdaságban dolgozóknak, akik hosszabb ideig végezhették a szabadban a munkát, s a hosszabb nappaloknak köszönhetően kevesebbet és kevesebben vezettek szürkületben, sötétben.

Az téli és nyári időszámítás ellenzői szerint manapság közel sem annyira jelentős az óraátállítással elérhető energiamegtakarítás, ugyanakkor egyre többeknek okoz depressziót, fáradtságot, alvás- és emésztési zavarokat a tavaszi és őszi átállási időszak. A rendőrségi adatok szerint ilyenkor látványosan emelkedik a figyelmetlenségből, fáradtságból eredő balesetek száma is.

MEDDIG INGÁZUNK MÉG A nyári és a téli IDŐSZÁMÍTÁS KÖZÖTT?

Ez a kérdés jelenleg nem szerepel a megvitatandó kérdések között az EU-ban, mert bár ez 2-3 éve fontosnak tűnt, a koronavírus-járvány ezt is felülírta. Ha majd ott tartunk, hogy választani lehet, Magyarország a nyári időszámítás bevezetését támogatja, így talán reménykedhetünk benne, hogy 2022-es tavaszi lesz az utolsó, hazai óraátállítás időpontja.

Tehát ne felejtsétek: 2021-ben október 31-én, vasárnap 3 óráról 2 órára kell visszatekerni az analóg órákat, a digitális órák, telefonok és okosórák pedig maguktól produkálják ettől kezdve a CET+1-es időzóna pontos idejét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss