Hogy mi is az a Sonoma? Egy tartomány Kaliforniában, aminek az éghajlati adottságai nagyon hasonlítanak a mediterrán térségéhez. A Sonoma-diéta tehát nem más, mint a mediterrán étrend módosított, amerikai változata.
Olyan ételek fogyasztását írja elő, amelyek energiával töltenek fel és telítettségérzetet okoznak, tehát nem kell koplalni. Ráadásul fokozatosan hangolódhatunk rá a diétára és hosszan megőrizhetjük az eredményt.
A diéta három szakaszból áll:
1. szakasz
A 10 napig tartó időszak alatt elkezdődik a fogyás, és ráhangolódhatunk az egészséges táplálkozás kialakítására. Csak a megadott ételek (ezeket a cikk végén megtalálod) közül állíthatjuk össze az étrendet, nélkülözni kell a gyümölcsöket, és fokozottan figyelni az arányokra.
Ajánlott adagok:
Reggeli: 75% fehérje, 25% gabona VAGY 50 % gabona, 50% tejtermék
Ebéd: 60% zöldség, 40% fehérje
Vacsora: 50% zöldség, 30% fehérje, 20% gabona
2. szakasz
A kívánt testsúlyt eléréséig tart. Ez a súlyfeleslegtől függően lehet egy-két hetes, vagy több hónap is. Ilyenkor már változatosabban étkezhetünk. A súlycsökkenés lassabban folytatódik, mint az első szakaszban, de a fogyás eredménye már szemmel látható. Az 1. szakaszban engedélyezett ételek mellett már lehet enni friss gyümölcsöket, cukormentes desszerteket, esetleg néhány kocka étcsokoládét, a tejtermékek kibővülnek zsírmentes joghurttal, és beiktatható naponta egy-egy pohár vörös- vagy fehérbor is. A gyümölcsök közül válasszunk ki egyet, és abból együnk napi 70 grammot a főétkezések mellé.
Ajánlott adagok:
Reggeli: 75% fehérje, 25% gabona VAGY 50% gabona, 50% tejtermék
Ebéd és vacsora: 25% zöldség, 25% fehérje (vagy ugyanennyi tejtermék) 25% gabona, 25% gyümölcs
3. szakasz:
Az elért testsúly hosszú távú megtartása, akár életmódváltással. Továbbra is tiltottak a finomított termékek, a fehér lisztből készült pékáruk, a kekszek, a cukor. Az 1. és a 2. szakaszban engedélyezett ételeket fogyaszthatjuk, de az olívaolaj mellett alkalmanként vajat is használhatunk
Ajánlott adagok: (ugyanaz, mint a 2. szakaszban bármilyen gyümölcsökkel.)
Reggeli: 75% fehérje, 25% gabona VAGY 50% gabona, 50% tejtermék
Ebéd és vacsora: 25% zöldség, 25% fehérje (vagy ugyanennyi tejtermék) 25% gabona, 25% gyümölcs
A Sanoma-diétával tehát amellett, hogy figyelünk az arányokra bizonyos ételeket száműzünk, míg másokat rendszeresítünk az étrendünkben.
Ezeket az ételeket kerüljük:
- Sajtok, krémsajt, jégkrém
- Kekszek, sütemények, cukorkák
- Rágcsálnivalók és chipsek
- Fehér rizs
- Cukros üdítőitalok, gyümölcslevek
- Hidrogénezett zsírok, disznózsír
- Majonéz, krémes salátaöntetek
- Dzsemek és lekvárok
- Juharszirup, méz
- Zsíros húsok, húsáruk, úgymint kolbász és a szalonna
- Zöldségek
- Gyümölcsök
- Csirkehús és hal
- Zsírszegény tej, túró, joghurt
- Teljes kiőrlésű gabonából készült termékek (kenyér, tészta, müzli, barna rizs)
- Olívaolaj
- Olajos magvak (nem a sózott változat)