Öngyógyító veteményes: permetezés nélkül is leszámolhatsz a kerti kártevőkkel

Ha természetes módszerekkel szeretnéd megvédeni a kerti növényeidet a kártevőktől, betegségektől, akkor erre az öngyógyító konyhakert lehet a megoldás.

Az öngyógyító konyhakert a természetet utánozza, színes és változatos látványt nyújt, hiszen szinte minden növény más szomszédot szeret. Ennek megfelelően nemcsak zöldségek találhatóak benne, hanem virágok és fűszernövények is, ugyanis bizonyos növények védik, és tápanyagokkal látják el egymást.

Éppen ezért, már a veteményezés tervezésénél fontos figyelembe venni, hogy csak olyan növények kerüljenek egymás mellé, amelyek kifejezetten kedvező hatással vannak egymásra. Például a nagyobb tápanyagigényű zöldségek közelébe olyan fűszernövényeket ültessünk, amelyek kevésbé igénylik a tápdús talajt.

A kártevők ellen is hatásosak

Érdemes tudni, hogy például a levéltetveket taszítják az olyan növények, mint a borsikafű, a fokhagyma, a kamilla, a levendula és a metélőhagyma. A krumplibogarat távol tartja a bab, a hagyma, a kapor, így érdemes a krumpliágyások közé, mellé ezekből is ültetni.
Ha pedig a paradicsompalántákat büdöske-palántával együtt ülteted ki, akkor olyan kártevőket tarthatsz távol, mint a molytetvek vagy a fonálférgek.
Emellett léteznek olyan társnövények, amelyek vonzzák a kártevőket – ezáltal nem a zöldségeket támadják meg –, ilyen például a sarkantyúka, amit imádnak a földi bolhák.

Azt is fontos tudni, hogy a zeller védi a káposztát a rovarkártevők ellen, a kapor segíti a sárgarépa kelését, és illóolajaival távol tartja a rovarokat. A paradicsom mellé ültetett hagyma szintén az illóolajok segítségével tartja távol a kártevőket. Ha a sárgarépa sorok mellé hagymát is duggatsz, az védi a termést a répalégytől – a répa pedig távol tartja a hagymalegyet.

(Forrás: Ripost)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss