Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Omlós mandulás almatorta

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt + a formához
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 mokkáskanál mandulaaroma
  • 15 dkg vaj + a formához
  • A töltelékhez:
  • 1,2 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál rum
  • A tetejére:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 15 dkg durvára vágott mandula
  • 3 evőkanál tejszín

Elkészítés

Elkészítés: A tészta valamennyi hozzávalóját sorrendben jól összedolgozzuk, 2 részre osztjuk, és frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez az almát megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, szeletekre vágjuk. A cukrot és a fahéjat 2 evőkanál vízzel felforraljuk, az almaszeleteket megpároljuk benne, hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a rumot.

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Kivajazunk és lisztezünk egy kerek (28 cm), kapcsos tortaformát. Az egyik tésztaadagot lisztezett felületen kinyújtjuk, és a formába fektetjük. A tésztát sütőpapírral letakarjuk, és nehezéknek szárazbabot szórunk rá (így a tészta sütés közben nem púposodik fel). A tésztát a sütőben 15 percig elősütjük, majd a nehezéket és a papírt eltávolítjuk (a sütőt működésben hagyjuk).

A tészta tetejére a vajat, a cukrot és a mézet kis edényben összeforraljuk, majd belekeverjük a mandulát és a 3 evőkanál tejszínt. Kicsit hűlni hagyjuk.

Az almatölteléket az elősütött tésztán egyenletesen elosztjuk. A maradék tésztát a forma méretére kinyújtjuk, beborítjuk vele a tölteléket, majd rákanalazzuk a mandulás masszát. A sütőben még 30 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.

Tejszínhabbal, vékonyszeletekre vágott almával díszítve tálaljuk.

Megjegyzés

Fotó: Springerpics - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss