Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Omlós kevert sütemények

default user icon
MME
Egy gyors és biztos kevert süti főnyeremény: tökéletes reggelire vagy uzsonnára, kávé mellé. Pár perc alatt összeállítható, szinte a végtelenségig variálható - a többi pedig már a sütő dolga.

A kevert sütemények családjába tartoznak az egyszerű bögrés sütik, amiknek alapanyagait bögrével vagy pohárral mérjük az egyszerűség kedvéért. Sokszor joghurt vagy kefir az alap, amihez a tejtermék poharát használjuk mérceként, itt ezek adják meg – valamint egy kis hozzáadott olaj – az omlósságot garantáló zsiradékot és folyadékot.

Hasonlóan népszerű az egyensúlytészta is, amelyben a liszt, cukor, zsiradék és tojás aránya egyezik, ehhez a finom, gazdag tésztaalaphoz kerülnek fűszerek és ízesítők, csokidarabok, aszalt gyümölcsök, esetleg a tészta tetejére friss gyümölcsök. Az elkészítés egyszerű, a süti maga pedig omlós, nem fujtós – viszont kalóriagazdag.

No de mitől lehet egy süti könnyedebb? Mitől lesz omlós és puha úgy, hogy nem a zsiradék teszi azzá? A titok a rostokban és víztartalomban gazdag zöldségekben és gyümölcsökben rejlik, persze – süteményekről lévén szó – a semleges vagy édesebb ízűekre számíthatunk csak, de ezek egészen tetemes részét kitehetik majd a tésztának úgy, hogy jelenlétük fel sem tűnik a kisült süteményben. Bizony!

A répatortát nem kell bemutatni, már elég jó hírneve van a sütemények között. De ugyanígy almát, céklát, cukkinit vagy banánt is adhatunk a kevert tésztához, hogy aztán őzgerincformában gyümölcskenyér legyen belőle, vagy személyes adagokként muffinokat süssünk, de akár tortaformát vagy egy egyszerű tepsit is használhatunk.

Almás kevert sütik

Lédús, olcsó, mindig beszerezhető – és édes is, így a cukorral is spórolhatunk, ha almát reszelünk a tésztába.

Almás gyümölcskenyér

Hozzávalók:
50 dkg kimagozott, hámozott alma
30 dkg kristálycukor
5 dkg mazsola
2 tojás
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
5 dkg durvára vágott dió

Elkészítés: Az almát lereszeljük, majd összekeverjük a kristálycukorral, és kicsit pihenni hagyjuk.
Utána a mazsolát is beletesszük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a sütőport és a durvára vágott diót. Az egészet jól összedolgozzuk, majd vajazott, lisztezett őzgerincformába öntjük.
Előmelegített sütőben körülbelül 40 percig sütjük.

Almás bögrés kevert sütemény

Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:
17 dkg margarin
3 db tojás
1 és 1/2 bögre kristálycukor (1 bögre = 250 ml)
1 és 1/2 bögre liszt
1/2 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet só
3 db közepes alma vékony szeletekre vágva

Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a margarinnal habosra keverjük, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a sót. Óvatosan belekeverjük a nem túl vékonyra szeletelt almát.
Sütőpapírral bélelt tepsiben világosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Kevert sütik cukkinivel

A cukkini semleges ízű, lédús, szinte kalória sincs benne, rém egyszerű dolgozni vele – és teljesen eltűnik a tésztában. A legjobb alapanyagok egyike!

Cukkinis-zabpelyhes süti csokival

Hozzávalók 1 kenyérformához:
20 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 db egész tojás
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
10 dkg cukkini
5 dkg zabpehely
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A szobahőmérsékletű vajat géppel habosra keverjük. A cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat fokozatosan hozzáadjuk, folyamatos keverés mellett. A tojásfehérjét lehet külön is habosítani egy csipet sóval, ha valaki még lazább állagot szeretne elérni, és azt a végén keverni a masszába, de ha a tojás egészben kerül bele, akkor sem fog csalódást okozni. Ezután belereszeljük a cukkinit, hozzáadjuk a felaprított csokoládét, és óvatosan elkeverjük. Külön tálba öntjük a lisztet, a sütőport és a zabpelyhet, amit egy kanál segítségével összekeverünk, majd a cukkinis keverékhez adjuk, összeforgatjuk.
Kivajazott, kilisztezett szögletes kenyérformába öntjük, majd előmelegített sütőben, 165°C-on kb. 50 percig sütjük.

Amerikai cukkinikenyér

Hozzávalók:
3 tojás
30 dkg cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna (vagy 1 csomag sütőpor)
2 dl olaj
40 dkg cukkini
35 dkg rétesliszt
10 dkg dió
10 dkg mazsola
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
kevés vaj

Elkészítés: A tojásokat kikeverjük a cukorral, a szódabikarbónával (vagy sütőporral) és az olajjal. Utána hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt cukkinit, végül a rétesliszttel elkevert diót és mazsolát. Fahéjjal ízesítjük, és alaposan kikent püspökkenyérformába töltjük. Ez a mennyiség két formára is elegendő.
Forró sütőbe tolva 10 percig erős-, majd letakarva takaréklángon tűpróbáig sütjük (kb. 1 óra).
Deszkára kiborítva hűtjük, és csak utána szeleteljük.

Céklás süti? Na neee!

De! Határozott de! A céklával kicsit mostohán bánunk, pedig az egyik legolcsóbb téli zöldségünk, nyersen is nagyon finom, leves is készülhet belőle, sütve pedig kifejezetten isteni. És mivel alapvetően édes, sütiben is nagyon jól megállja a helyét.

Céklás-csokis muffin

Hozzávalók 12 darabhoz:
11 dkg cukor
2 tojás
0,75 dl olaj
1,5 dl natúr joghurt
25 dkg fehér tönkölyliszt
1 csomag sütőpor
2 púpos evőkanál kakaó
10 dkg étcsokoládé pasztilla vagy táblás étcsokoládé
5 dkg tejcsokoládé pasztilla vagy táblás tejcsokoládé
5 dkg 61%-os csokoládé
7 dkg sült cékla

Elkészítés: A céklát felszeleteljük, majd az olajjal, a cukorral, a tojással és joghurttal turmixgépbe tesszük. Alaposan összeturmixoljuk. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor és kakaó) egy tálba kimérjük, átszitáljuk, és összekeverjük a nedves hozzávalókkal. Végül hozzáadjuk a csokipasztillákat és az összetördelt csokit.
Belekanalazzuk a muffinsütő mélyedéseibe.  180 fokon 15 percig sütjük (tűpróba).

Céklás brownie

Hozzávalók:
12,5 dkg főtt cékla
12,5 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
10 dkg cukor
2,5 dkg kukoricakeményítő
fél kávéskanál sütőpor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg darált mandula
2 tojás
fél kávéskanál vanília-kivonat
 
Elkészítés: A főtt céklát meghámozzuk és pürésítjük.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét a vajjal együtt, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat, végül belekeverjük a céklapürét és a többi hozzávalót is.
Kivajazott formába öntjük, és 25-30 percre 180 fokos sütőbe toljuk. Langyosan tálaljuk.

Jépa? Jöhet! :)

Réges-régen, valamikor a múlt században, a napköziben néha kaptunk uzsonnára kandírozott répát, vagyis ilyen fura kis narancs kukackákat, édesek voltak, jellegtelenek, de szerettük. Na, már akkor is készült desszert belőle, talán mert igen olcsó alapanyag. De egészséges és lédús is a répa, úgyhogy rehabilitáljuk, meg a répatorta is bizonyított már eleget. :)

Diós-répás szelet

Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa
12,5 dkg durvára vágott dió
12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
1 teáskanál fahéj
12,5 dkg barna cukor
2 db tojás
1,5 dl napraforgó olaj

Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk, és durva reszelőn lereszeljük. A lisztet a szódabikarbónával, a cukorral és a fahéjjal összekeverjük. A tojást csipetnyi sóval habosra felverjük, lassan belecsurgatjuk az olajat, hozzáadjuk a diót, a sárgarépát és a lisztes keveréket.
A masszát kivajazott kisebb tepsibe öntjük, 160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük. 16 formás szelet lesz belőle.

Répatorta

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg rétesliszt (sima is jó)
3 tojás
25-30 dkg reszelt sárgarépa
1,5 dl napraforgó olaj
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
kis fahéj
1 csomag sütőpor
A mázhoz:
10 dkg porcukor
2 evőkanál vaj
2 tojásfehérje
kis citromlé

Elkészítés: A cukrot kikavarjuk a tojássárgákkal és az olajjal. Hozzáadjuk az apróra reszelt sárgarépát, a vaníliás cukrot és a sütőporos lisztet. Alaposan összekavarjuk. Kis fahéjjal vagy citromhéjjal ízesítjük. A tojásfehérjékből habot verünk. Óvatosan a masszához forgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben sütjük.
A máz hozzávalóit méz sűrűségűre kavarjuk, és a kihűlt tortát bevonjuk vele.

A csoffadt banán megmentése

Minden háztartásban előfordul, hogy elfárad a banán, megbarnul, elpuhul, igaz, hogy finom édes, de mégsem étvágygerjesztő. Ne dobjuk ki, mert a sütivel csodákat tesz. :)

Banánkenyér

Hozzávalók 2 őzgerincformához:
40 dkg finomliszt
30 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
25 dkg sütőmargarin
4 tojás
2 csipet só
1 rumaroma
4 érett banán
1 citrom leve
mazsola ízlés szerint
2 marék kandírozott narancshéj apróra vágva

Elkészítés: A vajat a sóval és a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat, a pépes banánokat és a többi hozzávalót, simára keverem. Kikent, lisztezett őzgerincformába öntöm. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöm. Amikor megsültek, kiveszem a formából, és porcukorral meghintem.

Banános (vagy répás) muffin

Hozzávalók 24 darabhoz:
1,5 pohár kristálycukor
3 db tojás
3/4 pohár olaj
1,5 pohár banánpüré (vagy reszelt sárgarépa)
3,5 pohár liszt
2 csapott kávéskanál sütőpor
2 csapott kávéskanál szódabikarbóna
1 pohár savanyú tej
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé tortabevonó
1 evőkanál olaj
mandulaszirom

Elkészítés: Egy tálban a cukrot a tojásokkal elkeverjük, lassanként hozzáadjuk az étolajat és a banánpürét (vagy sárgarépát).
Egy külön tálban kikeverjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával. Ezután a savanyú tejet (ha nincs otthon, friss tejbe pici ecetet teszünk) és a lisztet felváltva öntögetve hozzákeverjük a tojásos masszához úgy, hogy a liszttel fejezzük be az összekeverést. Nagyon fontos, hogy a tésztát nem szabad robotgéppel készíteni, csak fakanállal kell keverni, azzal is csak éppen hogy.
Muffinformába téve, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt tűpróbáig sütjük. (Sütőpapírral bélelt tepsibe öntve is süthetjük.)
A muffinok tetejét csokoládémázzal vonjuk be, végül díszíthetjük vágott mandulával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss