A megmosott almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, húsukat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és összekeverjük a cukorral. Állni hagyjuk 10 percig, ezután kinyomkodjuk a levét, és összekeverjük az őrölt fahéjjal és a vaníliás cukorral.
A sütőporral és a sóval elvegyített lisztet keverőtálba szórjuk, és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és a tejfölt, majd alaposan összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 20 percre.
Kivesszük a tésztát a hűtőből, és két részre osztjuk 2/3-1/3 arányban. A nagyobb tésztadarabot lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsivel megegyező méretű téglalappá, majd a kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe tesszük. Megszurkáljuk egy villával, majd rásimítjuk az almás tölteléket. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre.
Kivesszük a sütőből, és az almára helyezzük a kisebbik kinyújtott tésztát. Megszúrkáljuk villával és megkenjük a felvert fehérjével. 35-40 percig sütjük. Ezután kivesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd felszeletelve, porcukorral megszórva kínáljuk.