Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Omlós Almás

45 perc
rafinált
átlagos
8 adag
Hozzávalók
  • A Tésztához:
  • 50 dkg finom liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • Töltelékhez:
  • 1,5 kg savanykás alma
  • fél marék búzadara
  • 20 dkg kristálycukor
  • fél evőkanál fahéj
  • 10 dkg darált keksz
  • 1 citrom reszelt héja
  • Kenéshez:
  • 1 tojássárgája

Elkészítés

  1. A száraz anyagokat (liszt,cukor,vaniliás cukor,sütőpor,só) kimérjük egy tálba,jól összekeverjük,majd a margarinnal összemorzsoljuk. Beletesszük a tojást és annyi tejfölt,amennyitől összeáll. Ez a liszt minőségétől is függ, általában két púpozott evőkanál szokott jó lenni. A tésztát letakarjuk,és 30 percre hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket.Ehhez az almát meghámozzuk és lereszeljük.Mire ezzel elkészélünk,a tészta ki is pihente magát a hűtőben.Bekapcsoljuk a sütőt 180 °C-ra,légkeveréssel. A tésztát ketté osztjuk,és az egyik felét liszttel behintett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk.A kinyújtott tésztát a sodrofáracsavarjuk és áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.Ha nem jött össze nem baj,odanyomkodhatjuk a kezünkkel is,vagy kipótolhatjuk a túllógó részekkel.Aki biztosra szeretne menni,az lisztezett sütőpapíron is kinyújhatja a tésztát,akkor azzal együtt teheti a tepsibe. A tésztát egyenletesen megszórjuk a búzadarával,ez fogja felszívni az alma levét.A reszelt almából kicsavarjuk a levet,a cukorral és a fahéjjal elkeverjük,majd a darált kekszet és a citrom reszelt héját is hozzá adjuk,és egyenletsen elosztjuk a tésztalapon.A tészta másik felét is kinyújtjuk,és befedjük vele az almát. A tetejét megszurkáljuk,hogy a gőz eltudjon távozni,és megkenjük tojássárgájával. Az előmelegített sütőbe toljuk,és kb.25 perc alatt megsütjük.Hagyjuk kissé hűlni,majd még egészben porcukorral meghintjük,azután szeletekre vágva kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek