Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olcsó trükkök a konyhából, hogy csodásak legyenek a virágaid

default user icon
MME
Ki ne szeretné, hogy a növényei folyamatosan virágozzanak, vagy legalábbis a legjobb formájukat mutassák? Íme, néhány egyszerű és olcsó trükk a konyhából, hogy a virágaid csodásak és egészségesek legyenek.

Hasznos fűszer a fahéj

Magas alkaloidtartalma révén a kertben is hasznát veheted. Keverj el egy kevés őrölt fahéjat meleg vízben, és hagyd állni egy éjszakán át. Másnap kávéfilteren keresztül szürd le a folyadékot. Permetezd le vele a problémás növények szárát és leveleit. Érdemes továbbá a szobanövények földjébe is keverni egy kiskanálnyit, hogy távol tartsa az élősködőket, a hangyákat, vagy a penészt.

A növények nagy kedvence

Kávézaccal kiválthatod az üzletekben kapható táprudacskát, vagy tápoldatot, ugyanis olyan hasznos anyagokat tartalmaz, amiket szeretnek az olyan savkedvelő növények, mint az azáleák és a rododendronok.

Ricinusolaj a gyors fejlődésért

Elősegíti a bimbók és rügyek fejlődését: adj 1 liter vízhez 1 tk olajat, és öntözd meg vele a virágokat. Virágzó növényeknél havonta egyszer érdemes ezt a keveréket használni.

Tápanyagban gazdag tea

Ha teafiltert helyezel a növények földjére, azzal hasonló hatást érhetsz el, mint a ricinusolajjal. A tápanyagok öntözéssel bejutnak a talajba, ahol elősegítik a növekedést. A rózsa például nagyon szereti a teában természetes módon előforduló csersavat. Jó megoldás az is, ha a maradék teát az öntözővízhez adod, vagy a locsolókannában áztatod a használt teafiltert.

Öntözz sörrel!

Az egyik legjobb tápanyagforrás a növények számára a sör. Kéthetente adj egy keveset az öntözővízhez, és ezzel locsold a virágot. Az orchideák különösen kedvelik. Ha azt szeretnéd, hogy a leveleik szép fényesek legyenek, márts sörbe egy kendőt, és töröld át vele a felületüket.

Duplán jó a főtt tojás

A főzés során a tojáshéjból kioldódnak a fontos ásványi anyagok, ezért érdemes néha a főtt tojás kihűlt főzővizével megöntözni a virágokat. A durvára tört tojáshéj pedig kiváló akadály a puhatestűek, például az éti- és a meztelen csigák ellen. A kalciumnak létfontosságú szerep jut a növények fejlődésében és növekedésében. Őröld finom porrá a tojás héját, áztasd vízbe néhány napra, majd öntözd meg vele a növényeidet. 

A tészta főzőleve is hasznos

A keményítőben gazdag folyadék tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ne használd azonban túl gyakran, mert remek táptalajt teremt a baktériumok számára!

Ne csak sütéskor cukroz!

Bármilyen hihetetlen is, a növények többsége, főleg a kaktuszok, imádják a cukrot. Oldj fel az öntözővízben egy keveset, vagy szórj egy pár szemet közvetlenül a virágföldre. Ne vidd túlzásba, hetente-kéthetente egyszer elég alkalmazni!

A banánhéj új élete

Vágd fel 2 cm-es darabokra, majd dugd ezeket a földbe, még mielőtt beültetnéd a növényeket. Akár ki is száríthatod a héjat, majd vágd apró darabokra, és ültetés előtt szórd a talajra.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek