Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olcsó, kiadós és finom: Így készíthetsz tökéletes puliszkát, polentát

default user icon
MME
Napjainkban egyre többen felfedezik a korábban a szegények eledelének tartott polentát, más néven puliszkát. Fő alapanyaga, a gluténmentes kukoricadara a lisztérzékenyek körében is népszerű. Laktat, egészséges és változatosan elkészíthető – nemcsak köretnek vagy főételnek, hanem snacknek és süteménynek is kiváló. Próbáld ki, ha eddig még nem tetted!

A polenta gluténmentesen készül, hiszen kukoricadara az alapanyaga. A legjobb benne, hogy számtalan módon készülhet. Lehet belőle köret sósan, de édes változata is ismert. Bármelyik mellett döntesz, a sikerhez érdemes néhány alapvetően fontos szabályt követni. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, ugyanakkor nagyon finom. Íme, minden fontos tudni való és részlet.

Darából vagy lisztből?

Vágható keménységű polentás ételhez kukoricadarát vegyél, krémesen lágyakhoz finomabbra őrölt kukoricalisztet használj.

Mennyi kell egy főre?

A polenta már kis mennyiségben eltelít. Főételnél személyenként elegendő kb. 8 dkg, köretnél 5 dkg kukoricadara vagy -liszt.

Folyadékarányok

A finomra őrölt kukoricaliszthez négyszeres mennyiségű folyadékot adj. A nagyobb szemű dara ennél valamivel többet felvesz. A főzéshez megfelel a sima víz is, de a zöldségleves-alaplétől ízesebb, a tejtől pedig selymesebb lesz a polenta.

A polenta Főzési ideje

Elmúltak már azok az idők, amikor a lobogó vízbe szórt kukoricadarát legalább egy órát kellett keverni! A ma kapható instant polenták előfőzött kukoricalisztet tartalmaznak, amelyekből megerőltető munka nélkül 20 perc (vagy terméktől függően még rövidebb idő) alatt elkészül az aranysárga kása. Közben ne hagyd abba a keverést, mert a polenta egy szempillantás alatt odakozmál.

Ezt készítsd el alapnak!

4 adaghoz forralj fel 8 dl zöldségleves-alaplét 4 dl tejjel együtt, majd keverés közben lassan szórj bele 30 dkg finom kukoricadarát. Ezután gyenge tűzön folyamatosan kevergesd 20 percig (vagy a kukoricadara csomagolásán feltüntetett ideig). Végül tetszés szerint dolgozz bele 10 dkg reszelt parmezánt és 2 ek vajat, majd ízesítsd sóval, borssal.

Pirítsd meg serpenyőben!

A kihűlt polenta jól szeletelhető, illetve szabályos négyzetekre, rombuszokra vagy más alakzatokra vágható. Pirítsd meg ezeket ropogósra felforrósított vajon oldalanként 2-3 perc alatt!

Sütőbe vele!

Tölts egy nagy adag polentát kikent felfújtformába, szórd meg reszelt sajttal, és told a 220 fokra előmelegített sütőben! Kb. 15 perc alatt szépen kérgesre pirul. Nincs felfújtformád? Halmozd a masszát sütőpapírral leterített tepsibe, lapíts el kerekre, rakd meg tetszőleges feltéttel és süsd 220 fokon kb. 15 percig. Készen is van a polentapizza.

Polentapalacsinta reggelire

Főzz polentát tejjel, egy csipetnyi sóval és némi cukorral, hagyd hűlni, majd süsd meg amerikai palacsinta méretűre. Végül pakold meg bogyós gyümölccsel, szórd meg aprított diófélékkel és locsold meg juharsziruppal. Kell ennél finomabb édes reggeli? Sós változatát joghurttal, zöldfűszeres krémtúróval fogyaszthatod.

Polentatorta desszertnek

Édesítsd a polentát cukorral, esetleg gazdagítsd őrölt mandulával, süsd meg torta- vagy őzgerincformában és díszítsd gyümölccsel vagy vond be mázzal. Szaftosabb lesz, ha sütés után megszurkálod és megöntözöd sziruppal.

Köretként sem mellékes

Unod a krumplit, a rizst, a tésztát? A polenta remek választás paradicsomszószhoz, darált húsos fogásokhoz, zöldséges és gombás ragukhoz vagy halhoz.

Túl híg lett?

Besűrűsödik és jól lehet vágni, ha előbb szobahőmérsékleten hűlni hagyod, majd beteszed a hűtőbe. Legközelebb durvább szemcséjű kukoricaliszttel vagy finom kukoricadarával készítsd.

Hogyan szeleteld?

Éles kést használj, és minden vágás után öblítsd le a pengét hideg vízzel. A polentát a tortalapokhoz hasonlóan konyhai zsineggel is feldarabolhatod.

Túl sokat főztél?

A felesleget 2-3 napig eltarthatod a hűtőben, majd feldarabolva megpiríthatod (grill)serpenyőben. Vagy adagonként csomagold dobozokba a felszeletelt maradékot, és fagyaszd le. Felengedés után megpiríthatod vagy grillezheted.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss