Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olcsó, finom és csodát tesz veled! Ezért szeresd meg a fekete retket!

A téli hónapok egyik legolcsóbb, legegészségesebb zöldsége a fekete retek. Kitűnő vitaminpótló, gyógyhatásait pedig ősidők óta ismeri az emberiség.

A kora ősszel elvetett fekete retek folyamatosan felszedhető, és a fagyos talajban sem megy tönkre. Az enyhén kesernyés, gyakran csípős aromájú gumók egész télen kaphatók a piacon, a zöldségesnél vagy a sarki élelmiszerboltban.

Vásárlási és tárolási tudnivalók

A tökhöz hasonlóan ez a zöldség akkor a legfinomabb, ha a fagy már megcsípte. Kemény darabot válassz, mert a puhák belseje valószínűleg pudvás (szivacsos). Vizsgáld meg a héját is, hogy ne legyen sérült. A zöldje nélkül, nyitott csomagolásban a fekete retek több hétig eláll hűtőben.

Gyógyító hatásai

A fekete retek háromszor több vitamint tartalmaz, mint a fehér és piros fajták. Magas ásványianyag- és káliumtartalma révén méregtelenítő, illetve vízhajtó hatású. Csípőssége miatt kedvezően hat az emésztőrendszer működésére: segíti a táplálék lebontását, csökkenti a teltségérzetet és a puffadást. Túlzott mértékben azonban kellemetlenségeket okozhat, pajzsmirigy- és komolyabb gyomorproblémák (fekély, hurut, epekő) esetén pedig kerülendő a fogyasztása.

Méregtelenítő, gyomorerősítő kúrához a retek frissen préselt levét ajánlott inni több hétig, napi 0,5-1 dl mennyiségben. A meghámozva lereszelt gumókból kinyert lé baktérium- és gombaölő, emésztést serkentő, epetermelést fokozó és hashajtó hatással bír, továbbá feloldja a légutakban lerakódott nyálkát. Elveszíti bántóan maró ízét, ha néhány órán át hűvös helyen pihenteted.

Torokgyógyító és immunerősítő sziruphoz vágd le egy nagyobb gumó tetejét, majd vájj mélyedést a belsejébe kb. a feléig, és tölts bele 2-3 ek mézet. Ezután tedd be a retket a levágott kalappal együtt a hűtőbe egész éjszakára, és fogyassz belőle naponta háromszor 1-1 ek szirupot. Megszünteti a köhögést és a rekedtséget. Az időről időre kimélyített üreget mindaddig újra feltöltheted mézzel, amíg a gumó meg nem puhul. 

Konyhai felhasználása

A kiemelkedően magas vitamintartalommal rendelkező jókora gumókat nyersen a legjobb fogyasztani. A fekete retekre is igaz a mondás: reggel méreg, délben étek, este orvosság.

Felhasználás előtt alaposan sikáld le a gumókat hideg vízben, majd hámozd meg, mert úgy könnyebb felszeletelni, lereszelni. A levágott vastag, de ehető héjat díszítésre használhatod, hogy ne menjenek veszendőbe értékes hatóanyagai.

Nyersen önmagában is finom, és jó étvágygerjesztő. Íze a többi retekhez képest markánsabb, a tormához hasonlóan csípős, kissé kesernyés. Téli saláták alapanyagaként káposztafélékkel, sárgarépával, karalábéval, céklával, cikóriával társíthatod. Keveset használj belőle, mert domináns az íze! Felkarikázva vagy lereszelve szendvicsbe teheted, hasábokra vágva mártogatóshoz rágcsálhatod, húsok mellé savanyúság helyett vagy köretként kínálhatod. Fogyasztás előtt egy órával érdemes besózni. Ha még mindig túl csípős, átmoshatod tiszta vízzel. Sóval, olajjal és köménnyel ízesítheted. Kemény tojással együtt lereszelve majonézbe forgathatod: pirítósra vagy szendvicsre kenve finom vacsora lehet. 

Megfőzve, megpirítva elveszti csípősségét, és a karalábéhoz hasonló íze lesz. A többi gyökérzöldséghez hasonlóan használhatod húsleves készítéséhez. Ha meg akarod őrizni a vitamintartalmát, vékonyra szelve vagy metélve kínáld a forró leveshez.

Ötlet feketeretek-salátához: 4 adaghoz keverj össze 4 ek szójaszószt 3 ek (pirított) szezámolajjal, 1 löket fehérborecettel és 1 késhegynyi kurkumával, majd reszelj bele egy kevés narancshéjat. Forgass ebbe a marinádba 2 db lereszelt fekete retket, adj hozzá 1/2 csokor felkarikázott metélőhagymát, és pihentesd legalább 10 percig.

Receptek fekete retekkel itt >>>

Saláták retekkel >>>  

Télvégi vitaminbomba, a retek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss