Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos-tejfölös tócsni: olcsó és laktató vacsora 15 perc alatt: - VIDEÓ!

default user icon
MME
Macok, tócsni, lapcsánka - a krumplilepényt sokféleképpen ismerik az ország különböző pontjain, de abban mindenki egyetért, hogy nagyon finom ez az egyszerű krumplis étel. A tócsni kiválóan megállja a helyét köretként, de főételként is - különösen laktató tud lenni sajttal és tejföllel.

A tócsnit hívhatjuk sokféleképpen, de egyben mind megegyezhetünk: akkor jó, ha ropog, és nem tocsog az olajban. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény, jó, ha ismerünk néhány trükköt, a krumplifajta kiválasztásától kezdve a sütési praktikákig.

  • Válassz általánosan felhasználható B típusú burgonyát, amely omlósabb, mint a kifejezetten sütésre ajánlott A jelű, de nem fő szét az elkészítés során, mint a főzelékhez vagy püréhez való C jelzésű. Jelzés hiányában a héj színe is eligazíthat – a sárga fajták sütéshez, a pirosak inkább főzéshez ajánlottak. Nagyobb szemeket válogass, mert ezeket könnyebb lereszelni!
  • A meghámozott nyers krumplit finomabbra reszelheted, mint a főttet. Utána nyomkod ki belőle a felesleges nedvességet! (A bio újkrumplit nem kell megpucolni, mert nagyon vékony a héja, és garantáltan vegyszermentes.) Főtt krumpli használata esetén a burgonyalepény rövidebb idő alatt megsül, mint a nyersből készített. Ne használj hozzá lisztesre fövő C típusú burgonyát, mert az első érintésre szétesik!
  • A legkényelmesebb megoldás, ha a meghámozott és durvára darabolt burgonyaszemeket bedobálod a robotgépbe. Ha nincs zöldségreszelő feltéttel ellátott masinád, akkor vedd elő a jó öreg négyoldalas kézi reszelőt! Gyümölcscentrifugával inkább ne próbálkozz, mert bár igaz, hogy egyúttal a felesleges létől is megszabadítja a nyers krumplit, a pép túlságosan finom lesz. Ha időspórolás miatt mégis ehhez folyamodsz, kevesebb lisztet tegyél a tésztamasszába, vagy lazítsd némi kinyert lével, máskülönben a lepény nyögvenyelős lesz.
  • Hogy hogyan fűszerezd? A só magától értetődik, miként a hagyma is. Dobd fel a krumplilepényedet szerecsendióval! Elég belőle egy csipetnyi, mert nagyon erős az aromája.
  • A tócsni sütéséhez akár öntöttvasedényt, akár tapadásmentes serpenyőt használsz, fontos, hogy elég nagy legyen, mert a lepényeknek nem szabad összeérniük. Hevíts fel olajat vagy olvasztott vajat, kanalazz bele tésztát, lapítsd le a halmokat kerekre, és süsd a szélek barnulásáig (kb. 4 perc). Fordítsd meg, és süsd a másik oldalt is pár percig, amíg ropogós lesz.

 

ITT TALÁLOD A SAJTOS-TEJFÖLÖS TÓCSNI PONTOS RECEPTJÉT! >>>

Hozzávalók:

  • 80 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 5-6 ek liszt
  • bors
  • olaj
  • 1 bögre tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg sajt

Elkészítése:

10+1 ISTENI TÓCSNI-VARIÁCIÓ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss