Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olcsó és friss gyümölcsöt szeretnél? Ezeken a helyeken találhatsz ilyet

Sajnos az üzletekben és a piacon is elég drága a gyümölcs, azonban nemcsak ezeken a helyeken szerezheted be kedvenc nyári csemegéidet. Szerencsére van egy olyan megoldás, amivel sokat spórolhatsz. Eláruljuk, melyik az!

Amennyiben olyan gyümölcsöt keresel, amiről tudod, hogy hazai, friss és nem is méregdrága, akkor érdemes kihasználni a „Szedd magad akciókat”, hiszen ezeken a helyeken garantáltan olcsóbban juthatsz hozzá a gyümölcsökhöz. Íme néhány hasznos tanács a takarékos szürethez!

Nézz utána!

Próbálj meg a lakóhelyedhez közeli kertet keresni, így az utazási költségen is spórolhatsz. Az interneten több gyűjtőoldal is elérhető, például a szeddlemagad.hu vagy a gyumolcsvadasz.hu, amelyek megyénként összegyűjtik azokat a helyeket, ahol magunk szüretelhetjük a zöldségeket és gyümölcsöket.

Az árakra is érdemes figyelni

Ahogyan az árusoknál, úgy a Szedd magad! földeken is eltérő árakkal találkozhatsz, ezért a helyszínkeresés mellett a gyümölcsök kilónkénti árát is érdemes összehasonlítani.

Ezekkel is számolni kell!

Ellenőrizd azt is, hogy milyen feltételekkel látogatható a terület. Általában a legtöbb helyen előzetes bejelentkezés szükséges, de előfordulhat, hogy bizonyos életkor alatt kisgyerekeket nem vihetsz a szüretre. Ezenkívül néhány kertben a leszedett mennyiség felett belépődíjat is kell fizetni, ami megdobja a költségeket.

Indulás előtt is érdeklődj!

Mielőtt elindulnál, érdemes tájékozódni a megadott elérhetőségeken, hogy a tervezett napon nyitva tartanak-e. Bár a legtöbb kert a szezonális időszakban minden nap várja a vendégeket, előfordulhat, hogy pár napra bezárnak, ha aznap vagy az előző napon minden érett gyümölcsöt leszedtek. Ezenkívül az időjárás is befolyásolja a nyitvatartást.

Edény, rekeszek, faláda

Készíts az autóba több kisebb edényt, rekeszt, faládát vagy műanyag dobozt, hogy a leszedett gyümölcsök ne sérüljenek meg a saját súlyuktól. Ne felejtsd el a ládát belépéskor leméretni, hogy tudják, mennyi volt a göngyöleg súlya. Az erről kapott papírt fizetéskor fel kell mutatni az eladóknak, ami levonásra kerül a gyümölcs súlyából.

Így marad friss

Ha azt szeretnéd, hogy a szüretelt gyümölcs minél tovább friss maradjon, akkor a zöld kocsánnyal együtt szedd le. Figyelj arra, hogy ne dobáld a kosárba a gyümölcsöt, és ne rakj egymásra 2-3 sornál többet, mert a összenyomott darabok hamarabb megromlanak.

A Bors cikkében további hasznos tanácsokat olvashatsz a „Szedd magad akciókkal” kapcsoltban.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss