Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 szuper balatoni olaszrizling, amit érdemes levenni a polcról

default user icon
MME
A Balaton körüli pincészetek kiemelt fajtává tették az olaszrizlinget. Ha megismernénk ennek a szőlőfajtának az arcait, a legjobb, ha itt kezdünk hozzá.

Az olaszrizling az egyik legelterjedtebb szőlőfajta Magyarországon, Tokaj-Hegyalja kivételével gyakorlatilag az ország teljes területén termelik. Még a filoxéravész után telepítettek belőle sokat, hiszen egy megbízható fajta, ami általában nagy biztonsággal terem.

A fürtök klóntól, termőhelytől függően kisebb és közepes méretűek, a bogyók kisebbek, gömbölyűek, sárga színűek, a héj vékony. Bora az úgynevezett neutrális kategóriába sorolható, nem jellemző rá intenzív, karakteres aromatika. Visszafogottságának köszönhetően képes átadni a termőtáj egyedi karakterét, például ásványosságát. Savainak mennyiségét jelentősen befolyásolja az évjárat, a termőhely és a szüret időpontja.

Általában száraz borokat készítenek belőle, de léteznek édes változatai is. Mind tartályos, mind hordós érlelésre alkalmas. A borász stílusa ebben is szépen megmutatkozik. A gasztronómia is szereti, hiszen jól társíthatóak hozzá különböző ételek, ha már a Balatonnál vagyunk, akkor az ottani halak. És persze fröccsbornak is remek.

Szinte nincs olyan pincészet a Balaton körül, ahol ne találnánk olaszrizlinget ilyen vagy olyan stílusban. Van, aki a hétköznapi fogyasztásra szánt, egyszerűbb bort látja benne, és vannak olyanok is, akik ezt a szőlőfajtát tartják a legtöbbre, és a lehető legkomolyabban veszik.

Aki az előbbi kategóriát keresi, az bátran nyúlhat a BalatonBorhoz, ami egy könnyen érthető, jó ivású, jó ár-érték arányú olaszrizling, méghozzá egységes arculattal. A HegyBor kategóriába tartozó palackok már elsősorban a gasztronómiába szánt, érleltebb típusú tételek, meghatározott Balaton környéki szőlőhegyekről. És ott van még a Csopaki Kódex is, amit a legmagasabb minőség mellett elkötelezett csopaki bortermelők hívtak életre. A szigorú szabályozás az olaszrizling magas minőségben való elkészítését hivatott védeni.

Villa Gyetvai Olaszrizling 2020

A balatonfüredi pincészet központja egy felújított villaépületben található, a város központjában. Egyelőre itt folyik még a borkészítés, és az ide látogatók is itt ismerkedhetnek meg a pincészet boraival. Több olaszrizlinget is készítenek, ez egy könnyedebb tétel, amiben a gyümölcsösség dominál. A fehér húsú gyümölcsök, citrusok és gyógynövények szép harmóniát alkotnak a borban.

Ujvári Olaszrizling 2020

Ujvári Vivien pincészetét a Szent György-hegyen találjuk meg. Olaszrizlinggel és szürkebaráttal foglalkozik itt, mindössze 0,7 hektáron. A vulkanikus eredetű bazalt az, ami a boraiban szépen megmutatkozik. A tétel kóstolva elegáns, körtét, fehér virágot és citrust érezni benne, mellette érintésnyit a hordófűszerekből. Szépen cizellált, igazi élményt adó olaszrizling.

Szent Donát Nagykút Olaszrizling 2019

A 15 hektárral rendelkező pincészet ökológiai szőlőművelést folytat és minimális beavatkozással készíti a borait. Területeik Csopakon, Tihanyban és a Káli-medencében lévő Fekete-hegyen találhatóak; ezeknek a dűlőknek az eltérő mikroklimatikus viszonyai és különböző talajai mutatkoznak meg a borokban. A Nagykút egy csopaki terület, erről készült ez a dűlőválogatott Kódex-bor. Illatában és ízében sárga húsú gyümölcsöket érezni, gyógynövényekkel, és markáns kövességgel. A savak feszesek, a korty hosszan velünk marad.

Még több borajánló:


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves