Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olasz tésztakedvenc: a ravioli

A különféle tésztaételeket nem csak az olaszok, de mi is nagyon szeretjük! Nem csak a spagettit, a pennét és a makarónit, de a töltött raviolit és tortellinit is. Az már ritkább, hogy otthon, mi magunk készítsük el a tésztát, pedig nem is olyan bonyolult. Kimondottan jó játék!

A tésztakészítéshez érdemes egy jó receptet beszereznünk: ha az alaptészta megvan, utána már bárhogy elkészíthetjük. Az alaptészta készülhet durumlisztből tojás nélkül, de a szép, sárga, tojásos tészta is remek.

A tésztaszószhoz, de a töltött tésztáknál a töltelékhez is használhatunk maradékokat, újrahasznosítva így akár egy grillcsirke maradványait, sült húst vagy zöldséget. A fűszerekkel ne spóroljunk: ez a lelke a tésztaételeknek!

Csirkehúsos ravioli

Hozzávalók:

A raviolihoz:
3 tojás
5 tojássárga
40 dkg nullás liszt
3 evőkanál olívaolaj
2 mokkáskanál só

A töltelékhez:
40 dkg csirkemell
3 evőkanál krémsajt vagy mascarpone

bors

A körethez:
fél fej káposzta
2 evőkanál currypor
1 konzerv darabolt paradicsom
5 dkg vaj
1 mokkáskanál római kömény

Elkészítés: A tészta alapanyagait összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük.

Közben a csirkemellet apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, megsózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a krémsajtot.

A káposztát vékonyra szeljük, 3 evőkanál olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzákeverjük a curryt és 1 mokkáskanál római köményt, majd felöntjük a darabolt paradicsommal, pár perc alatt összeforraljuk, majd a felkockázott hideg vajjal összeforgatjuk.

A tésztát géppel vagy kézzel vékonyra nyújtjuk, evőkanálnyi halmokat teszünk rá a töltelékből, a töltelékek körül tojással megkenjük, majd egy másik kinyújtott tésztalappal befedjük, és raviolikat szúrunk ki pohárral a tésztából, a körök széleit villával lenyomkodjuk.

Párolóedényben vizet forralunk, a raviolikat belehelyezzük, és 13-15 perc alatt készre pároljuk.

A kész raviolikat a paradicsomos-currys káposztával tálaljuk, a raviolit barna vajjal meglocsoljuk.

Variációk raviolira

„A jó ravioli ismérve, hogy ha a tészta alá nyúlunk, lássuk a vágásokat az ujjunkon.” Ezt egy híres chef mondta, akinek a ravioliján tényleg át lehetett látni. A mi raviolinkhoz nem muszáj azért ennyire kinyújtani a tésztát, de nagyon izgalmas dolog, ha látszik benne a töltelék. Ebben az esetben ha a csirkét összevágjuk vagy netán ledaráljuk, akkor a mascarponával összekeverve finom, krémes tölteléket kapunk, amihez adhatunk jó sok összevágott petrezselymet, így amikor kifőzzük a raviolikat, szépen látszani fog a tarka töltelék és az eresre főtt tészta. Ezt a tölteléket persze bármi mással helyettesíthetjük, nyugodtan tehetünk bele mondjuk grillezett zöldségeket összevágva, vagy boltban vásárolt esetleg otthon készített pástétomot, májast, de tehetünk bele fűszeres túrót is akár.

Ha megmarad az étel - sült csirke vagy roston húsok -, kidobni pazarlás lenne, daraboljuk össze, és keverjünk hozzá fűszeres tejfölt vagy kevés majonézt, fűszereket, zöldségeket, és már is nyújthatjuk hozzá a tésztát.

Persze készíthetünk édes raviolit is: a tésztába tegyünk kakaóport, és a kinyújtott tésztát töltsük meg fehér csokival vagy narancsos túróval, esetleg gyümölcsös rikottával, majd főzzük meg tejben. A lehetőségek száma végtelen, ami szükséges, az a törődés és az alkotni vágyás.

Az a híres tésztagép…

Manapság egyre több helyen lehet kapni tésztanyújtó gépet. Egy ilyen tekerős, kisméretű masinát, amivel - ha egy kis rutint szerzünk – kitűnő, izgalmas dolgokat készíthetünk, mint például a vékonymetélt vagy a házi csuszatészta. A házi tésztát nem kell annyi ideig főzni, sokkal ízesebb, sokkal könnyebb harapósra – al dente - főzni.

A pihentetési fázist ne hagyjuk ki, mert akkor nem fog sikerülni a tészta. Főzéskor - ha mondjuk ragut készítünk, amibe bele szeretnénk forgatni a tésztát, paradicsomos vagy spenótos szószt - azt javaslom, hogy a sós vízben kifőtt raviolit vagy tészta főzővizéből tegyünk egy kicsit a mártáshoz, mert a keményítős víz nagyon jót tesz a mártásunknak, amit a tésztával együtt össze szeretnénk forgatni.

Ha később tálalunk, mint hogy a tésztát kifőzzük, akkor egy hideg felületen érdemes szétteríteni a kifőtt tésztát, hogy minél hamarabb lehűljön, és saját hőjében és ne főjön tovább. Ami pedig a legfontosabb: ne tegyünk olajat a vízbe, mert az a világ legfeleslegesebb dolga, nem beszélve arról, hogy egy deciliter olaj 1000 liter vizet szennyez be, ha odajut. 

Tésztaételek a Mindmegettén >>>

Olasz ételek a Mindmegettén >>>

Ezek is érdekelhetnek