Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kecskét adnak ajándékba egy olasz szigeten – mutatjuk, mit kell tenned, ha te is szeretnél egyet

default user icon
MME
A mindössze öt négyzetkilométeres kis olasz szigeten, Alucidin a vadon élő kecskék számát csökkentenék úgy, hogy bárkinek odaadják az állatokat, aki hajlandó elvinni egyet. A dolognak azonban van egy apró szépséghibája...

A Szicíliától kissé északra található Alicudi szigetén – ami az UNESCO Világörökség védelme alá tartozó Aeoli-szigetcsoport tagja – az elmúlt években túlszaporodtak a kecskék. A szigetnek 120 lakosa van, a kecskék száma pedig 600-ra nőtt a legutóbbi számlálás szerint.

A kis olasz sziget polgármestere, Riccardo Gullo azzal az ötlettel állt elő, hogy a kecskéket bárki elviheti – a lényeg, hogy a leendő tulajdonosnak saját magának kell megfognia a szabadon kószáló példányok közül azt, amelyikre szemet vetett.

Az állatok egyébként sokáig harmonikusan és békében éltek a sziget lakóival, és pont olyan turisztikai látványosságnak számítottak, mint a szunnyadó vulkán. Ám ahogy nőtt a számuk, a sziget tetejéről egyre inkább az emberek által lakott területekre vándoroltak, károsítva a dús növényzetet, a kertek veteményeseit, sőt a kőfalakat lerombolva már a házakba is beszemtelenkedtek – adta hírül a The Guardian.

A „Fogadj örökbe egy kecskét!” kezdeményezés a leghumánusabb módja a probléma kezelésének. „Nem akarjuk az állatokat megölni, ezért inkább elajándékozzuk őket” – mondta Gullo. „Bárki vihet kecskét, nem kell, hogy gazdálkodó legyen, és nincs korlátozva az sem, hogy mennyit vihet el valaki.”

A kezdeményezést többen fenntartással fogadták, hiszen Alicudi természeti adottságai nem kedveznek a kecskebefogásnak. „Hogyan fogják meg kecskéket? Talán helikopterrel?” – kérdezte az Alicudi kikötőjében található Golden Cafe Noir tulajdonosa, aki azt is elmondta, hogy bizony előfordult már, hogy egy kecske a bárban az egyik asztal alatt pihent meg.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 Ezek is érdekelhetnek

Friss