Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olasz spárgás rétes

default user icon
MME
60 perc
mester
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 3 ek olaj
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 4 ek zsemlemorzsa
  • 3 ek tej
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg sonka vagy bacon
  • 1 ek vaj
  • 70 dkg zöld spárga
  • 25 dkg ricotta
  • 1 db tojás
  • 4 ek tejszín
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 2 ek aprított petrezselyem
  • frissen őrölt bors
  • 10 dkg taleggio sajt vagy camembert

Elkészítés

  1. A lisztet 1 db tojássárgájával, a sóval, a cukorral, az olajjal és bő 1 dl meleg vízzel összedolgozzuk. A ruganyos tésztát cipóvá formázzuk, és letakarva pihentetjük 30 percig.
  2. A töltelékhez az apróra kockázott sonkát a felhevített 1 ek vajon megfuttatjuk, majd félretesszük. A megmosott spárgasípok alsó harmadát lehántjuk, és a fás végeket levágjuk. Ezután a spárgát forrásban levő sós vízben haraphatóan puhára főzzük 6-10 perc alatt, majd leszűrjük, lecsepegtetjük és feldaraboljuk. A ricottát krémesre keverjük a tojással és a tejszínnel, majd a parmezánnal, az aprított petrezselyemmel és sóval, borssal ízesítjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Óvatosan áttesszük egy belisztezett nagy konyharuhára, majd alányúlva jó vékonyra kihúzogatjuk a kézfejünkön. Megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a zsemlemorzsával, és megkenjük a ricottás keverékkel. Végül elosztjuk rajta a spárgát, megszórjuk a sonkával, és beborítjuk a szeletekre vágott sajttal.
  4. A tésztalap két rövidebb oldalát behajtjuk, majd a rétest a konyharuha segítségével hosszában feltekerjük. A rudat az illesztéssel lefelé átemeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, megkenjük a 3 ek tejjel elkevert maradék tojássárgájával, és az előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig.

Megjegyzés

A taleggio (ejtsd: taledzsio) krémesen kenhető állagú, édesen pikáns ízvilágú, mosott kérgű érlelt sajt. Tehéntejből készítik a Taleggio völgyben. Kiváló friss salátákhoz, reszelt retekkel vagy rukkolával. Csőben sütéshez, polentához, rizottóhoz is használhatod. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss