hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Októberi gasztroprogramok

Októberben, a vénasszonyok nyarán érdemes a szabadban tölteni a hétvégéket. Lehet nagyokat kirándulni, bográcsozni vagy egy-egy fesztiválra ellátogatni. De ezek ötvözése is melegen ajánlott.

2011. október 01. Szüreti sokadalom és Murcis krumpli fesztivál, Nyíradony
A nyíradonyi ősz egyik legnépszerűbb eseménye a régi szüretek hangulatát idéző szüreti felvonulás, amelyet régen szüreti bál követett, manapság a nyíradonyi néptánccsoportok fergeteges bemutatói és táncháza zárja a rendezvényt. A fogatosok és lovasok mustrája, a fiatalok műsora kiegészül a főzőversenyt és italversenyt hirdető murcis-krumpli fesztivállal, így a ez az őszi nap a szőlő mellett a szegény nép eledelének számító burgonya ünnepe is lett.
www.nyiradony.hu

2011. október 01-02. Gombafesztivál, Bükkszentkereszt
A Miskolci Gombász Egyesület gomba bemutatója, gombaszedés vezetővel, gombavizsgálat, gombaétel-főző verseny, egész napos programok.
www.bukkszentkereszt.hu

2011. október 01-02. Demecseri káposztás napok, Demecser
Főzőverseny káposztás ételekből mindkét nap. Standok, előkertek díszítése népművészeti hagyományok és a káposztafélék felhasználásával. A hagyományos káposztagyalulás, káposztataposás bemutatása, versenyszámok a káposzta főszereplésével: káposztadobáló, súlybecslő, káposztapakoló versenyek. Hagyományőrző néptánccsoportok, népdalkörök fellépése, napjaink modern zenei kultúrájának bemutatása elismert magyar előadók és zenekarok szereplésével.
www.kaposztasnapok.hu

2011. október 02. Földi javak asztalunkon, Vácrátót
Biotermelők, ökogazdák és helyi termelők közvetítésével barangolhatnak a hagyományosan készült magyar ételek világában. Lekvárok, mézek, mangalicából készült termékek, sajtok, pékáruk várják kedves vendégeinket, valamint kézművesek mutatják be, és árusítják szebbnél szebb, különleges termékeiket.
www.botanikuskert.hu

2011. október 06-09. Budavári pálinka- és kolbászfesztivál, Budapest
A legnemesebb pálinkák, ételkülönlegességek, pazar kolbászkínálat, valamint vérpezsdítő zene várja a látogatókat a Budai Várban október 6-9 között, ahová idén Oroszországot és nemzeti italát, a vodkát hívták meg vendégségbe a Pálinka- és Kolbászfesztivál szervezői. A tavaly debütáló vendégpárlat tematikát folytatva idén az oroszok nemzeti itala kap nagyobb szerepet. Az orosz "negyedben" megtudhatjuk az igazi vodka készítésének titkát, és számos eredeti orosz vodkát és tradicionális orosz nemzeti ételt is megkóstolhatunk.
www.palinkaeskolbasz.hu

2011. október 07-08. Mohácsi disznótoros- és pálinkafesztivál, Mohács
Mohácson disznótoros, hurka, kolbász várja az ide ellátogatókat. A fesztivál lehetőséget ad kolbász gyúrási és sütési versenyre, amelyre mindenki kedve szerint jelentkezhet.
(www.mohacsifesztival.hu)

2011. október 07-08. Fehér szarvasgomba fesztivál, Sellye
Szarvasgombás ételek készítése az ország leghíresebb séfjeinek jóvoltából és a fehér szarvasgomba bemutatása külföldi és magyar előadók által. Szó lesz a homoki szarvasgomba hungaicum létéről, a szarvasgomba gasztronómiai jelentőségéről, a kutyával történő keresésről és még sok minden másról, ami ehhez a nemes eledelhez kötődik.
feherszarvasgombafesztival.freewb.hu

2011. október 08-09. Szent Lőrinc szüreti gasztrovásár, Budapest
A Szent Lőrinc Vásárcsarnok és Piac területén kerül megrendezésre a St. Lőrinc Szüreti Gasztrovásár. A rendezvényen helyet kapnak a gasztro műfaj képviselői mellett a hagyományos kézművességgel foglalkozók is. A jó hangulatot egész nap zene szolgálja, amit kellemes környezetben, kialakított pihenőhelyeken élvezhetnek a kedves látogatók.
www.szuretivasar.5mp.eu

2011. október 08-09. Mindszenthavi mulatság, Bodrogkeresztúr
Ezen a fesztiválon a helyi kézművesek látják vendégül az érdeklődőket és ismertetik meg velük a települést., és ismertetik meg az érdeklődőkkel a települést. A bronzkor óta lakott falunkban él szobrász, fotóművész, kézművesek és természetesen elhivatott borászok. A mulatságra látógató vendégeket kiváló borok, helyi ételek, szüretelés és aszúszedés, bodrogi sétahajózás, kiállítások, egész napos programok, népi játékok várják. Kóstoltat: Bott Pince, Füleky, Dereszla, Patricius, Puklus, Tokaj Nobilis, Breitehbach, Bodrog Borműhely, valamint bemutatkozik a Borecet Manufaktúra és a Pántlikás Biokertészet is.
www.tokajfestival.hu

2011. október 08. Szarvasgomba vadászat a Szalajka-völgyben, Szilvásvárad
14. alkalommal kerül megrendezésre a Szarvasgomba vadászat a Szalajka-völgyben. A program részeként a szarvasgomba-kereső kutyák országos versenyére, illetve a szarvasgomba és szarvasgombás termékek bemutatójára és vásárára kerül sor. A talált zsákmány kiértékelése után az ínyencek megkóstolhatják a szarvasgombából készült különlegességeket.
www.lovasetterem.hu

2011. október. 08. Paprika-nap, Ópusztaszer
Ezen a napon az egykori paprikatermesztők, paprikakofák világa elevenedik meg a szegedi tanya udvarán. Ki lehet próbálni néhány jellegzetes munkafolyamatot: a paprikafűzést, a paprikatörést; így beindul a lábbal működtetett mozsár, a „külü" is. A dolgos látogatók az általuk készített paprika-füzérrel és némi tört paprikával térhetnek haza, de a háziasszonyok vásárolhatnak is a különleges minőségű szegedi édesnemes porból. Mindezek mellett néhány paprikás étel készítését is bemutatják a szervezők.
www.opusztaszer.hu

2011. október 08-09. Töklámpás fesztivál, Balatonboglár
A magyar néphagyományokon alapuló töklámpás-készítés vidám, őszi hangulatához járulnak hozzá az ínycsiklandó tökételek. A vállalkozó kedvű csapatok idén is ínycsiklandó tökételekkel kápráztatják el a zsűrit és a nagyközönséget. A főzőversenyen többek között tökbóléval, töklecsóval, tökpástétommal, sütőtökkrémmel kínálják az idelátogatókat, az elmaradhatatlan tökös-mákos rétessel megkoronázva a délelőttöt. Az est folyamán több száz töklámpás, mint megannyi szentjánosbogár világítja meg Szőlőskislak utcáit, ahol a sötétség beálltával kisvonat szállítja körbe az ámuló vendégeket.
www.vkkboglar.hu

2011. október 8. Kakas-és tyúkfőző fesztivál, Tard
Akinek „kakaskodni” támad kedve, az bár a kifejezés eredeti jelentésétől kissé eltérő módon, de a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki Régiója által a matyó településen szervezett fesztiválon megteheti. Természetesen a rendező és a rendezvény neve ezúttal is árulkodó: mi másról lehetne szó, mint egy nemes főző- és süteménysütő-vetélkedővel egybekötött kakas szépségversenyről. A paraszti régmúlt emlékeit őrző nádtetős házak kellemes környezetet teremtenek egy hangulatos hétvégi programhoz.
www.tard.hu

2011. október 14-16. Tatai Öreg-tavi nagy halászat, Tatabánya
A halas fesztivál fő attrakciója a látványhalászat, mely az országban máshol nem látható 400 méteres húzóhálós kerítéssel kerül lebonyolításra. Az egész napot betöltő halászat, a halválogatás, halvásár alkalmas arra, hogy közelből mutassa be a halászok nehéz fizikai munkáját annak minden szépségével együtt. A halászat mindenkori színfoltja a tómederben felállított, a századelő hangulatát idéző nádból készített halászkunyhó, amely csak a tatai Öreg tóban folytatott halászatokra volt jellemző.
www.tata.hu

2011. október 14-16. Tojásfesztivál, Siófok
A fesztivál célja a tojás népszerűsítése, a tojás marketingjének erősítése, hogy a tojással kapcsolatosan kialakult tévhiteket eloszlassák és visszaállítsák a tojás az egészséges táplálkozásban elfoglalt fontos rangját. Szervezői törekvés a tojás világnapjának megismertetése, népszerűsítése, a tojás fogyasztása körül kialakult helytelen nézetek eloszlatása. A tojásfesztivál rendezvény mindemellett a Balaton térség legnagyobb szabású utószezoni rendezvénye. 
www.tojasfesztival.hu

2011. október 15-16 Gesztenyeünnep, Velem
A rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés - az ősöktől ellesett technikával, gyertyán és bükkfa lángján, különleges serpenyőkben pirulnak a barna szemek-, és tájjellegű gasztronómiai bemutatók neves mesterszakácsok közreműködésével. Az ünnepen gesztenyés finomságokat, mézes és kürtőskalácsot, lángost, langallót, pecsenyét, házi rétest, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók, akiket kistérségi, megyei és országosan ismert előadók, népzenészek, táncosok, vidám vásári komédiások és bábszínészek szórakoztatnak.
www.vmmik.hu

2011. október 22. Szarvaskői csipkebogyó fesztivál, Szarvaskő
Szarvaskő, az Eger és Szilvásvárad között fekvő alig 300 fős bükki falu, nemcsak arról nevezetes, hogy festői tájain játszódott az "Isten hozta, őrnagy úr!", hanem a csipkebogyóról is. Az egész napos fesztiválon a résztvevők a szürettől a lekvárfőzésig és számos más felhasználásáig követhetik végig a csipkebogyó útját és kóstolhatnak sok-sok csipkebogyós finomságot: csipketeát, csipkelekváros fánkot, laskát és palacsintát.
www.szarvasko.hu

2011. október 22-23. A Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár, Kőszeg
Kőszeg és vonzáskörnyezetének jellegzetes őszre jellemző ízeit kóstolhatják meg az idelátogatók úgy mint mézeskalácsot, helyi borokat, kürtőskalácsot, különféle mézeket. A környékbeliek versenyre nevezhetnek hozott süteményeikkel, amelyek megvásárolhatók és az ebből befolyt összeget a szervezők jótékony célra ajánlják fel. A látogatók gyertyákat, fazekas termékeket is vásárolhatnak, miközben amatőr művészeti együttesek teremtenek jó hangulatot a Jurisics-vár belső udvarában.
www.koszeg.hu

2011. október 22-23. Szigligeti süllőfesztivál, Szigliget
A Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllő Fesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nemcsak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.
www.sullofesztival.hu

2011. október 28-31 Csabai kolbászfesztivál, Békéscsaba
A Kolbászfesztiválon lesznek szakmai konferenciák, szórakoztató és kulturális programok, gasztronómiai és borbemutatók, versenyek és persze kolbász minden mennyiségben. Megrendezik a kolbászok vásárát, a csabai vendéglősök disznótorossal várják a vendégeket, kolbászkészítő verseny is lesz, valamint ételkészítési, disznóvágási bemutatók, kolbászkészítő tanfolyam és szárazkolbász verseny.
www.kolbaszfesztival.eu

2011.október 29. Délegyházi tökfesztivál, Délegyháza
Tökfaragó-verseny, jelmezverseny, tombolahúzás és tökből készítette finomságok várják a kisgyermekes családokat. A kedves program este töklámpásos felvonulással zárul.
www.delegyhaza.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss