Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Oktoberfest Münchenben

Mi jut eszünkbe az őszről és a sörről? Minden harmadik európai embernek – és minden német lakosnak – az Oktoberfest. A világhírű müncheni sörfesztivál szeptember 22-től október 7-ig várja a hamisítatlan bajor sörök és a sörözői hangulat szerelmeseit.
6,5 millió látogató

Az Oktoberfest alapötlete - bármennyire is meglepő - nem egy uralkodótól vagy éppen minisztertől származik. Egy polgári származású katonatiszt fejéből pattant ki az ötlet, hogy Ludwig bajor koronaherceg és Terézia hercegnő frigyét nagy lóverseny szervezésével ünnepeljék meg. A királynak is nagyon megtetszett ez a felvetés, így 1810. október 17-én megtartották az első mulatságot a Terézia Réten. Az esemény helyszínéről a helyiek azóta is csak „Wiesn”-nek, azaz Rétnek nevezik az Oktoberfestet.

Az első fesztivál sikere után München város vezetése ígéretet tett, hogy évente megrendezik a hagyományteremtő ünnepséget. Az ígéretet többnyire betartották, hiszen az elmúlt közel kétszáz évben csupán 22 alkalommal maradt el az őszi fesztivál.

Az 1810-es években még csupán néhány talponállóból állt az Oktoberfest, és még sört sem lehetett kapni. Amikor a város közigazgatása néhány évvel később engedélyezte a sörfogyasztást a Rét területén, egyre több fából tákolt bódé, majd óriási sörsátrak vették át a talponállók helyét a Terézia Réten. Nagy koccintásra adott okot az Oktoberfest védőszentjének, Bavaria 20 méter magas szobrának felavatása 1850-ben, majd 1880-ban az elektromos áram bevezetése a Rétre.

Így történt tehát, hogy az eleinte néhány sátorból álló rendezvény az évek során egy óriási, nemzetközi sörös mulatsággá nőtte ki magát, és idén már 14 nagy- valamint 19 kis- és közepes méretű sátorban várják a vendégeket.

Programok az Oktoberfesten

A „Wiesn” és egyben a világ egyik legnagyobb sátra, a 82 méter hosszú és 62 méter széles Hofbräu-sátor. Területe 5 084 négyzetméter, kertje kétezer négyzetméteren terül el, ahol közel 10 000 ülőhely és további 1000 állóhely áll rendelkezésre. Ez az egyetlen olyan sátor, ahol közvetlenül a színpad előtt külön parkett várja a táncoslábúakat. A Hofbräu-sátor különlegességét a 6 mázsa komlószálból készült dekoráció adja, egyedi atmoszférája pedig abból adódik, hogy a tipikus bajor hangulatot és életérzést tökéletesen ötvözni tudja nemzetközi elemekkel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a Hofbräu-sátrat az Oktoberfestre látogató külföldiek kedvenc sátraként tartják számon évek óta.

A sörsátrakon kívül ma már számos más szórakozási lehetőség, például óriáskerék, ember nagyságú bábszínház vagy zsákbamacska is várja a látogatókat. A nagy sátrakban esténként bohócok valamint farsangi- és népviseleti ruhákba öltözött fellépők szórakoztatják a vendégeket, majd felcsendül a sramli, és percek alatt hatalmas mulatság keretében osztoznak a felhőtlen jókedvben a résztvevők. Az Oktoberfest napjainkban immár egy hatalmas nemzetközi összejövetel, ahol együtt koccintanak számos ország képviselői is. Még a sztárok sem hagyják ki a mulatságot, tavaly például David Copperfield és Paris Hilton is tiszteletét tette a réten.

Ennek a szerteáradó jókedvnek és a hamisítatlan bajor életérzésnek köszönhető, hogy a sörünnep ideje alatt évente közel 6,5 millióan látogatnak el a müncheni Terézia Rétre.

További érdekességeket találsz a www.hb-festzelt.de és www.oktoberfest.de oldalakon!

 

Mindent tudsz az Oktoberfestről? Teszteld a tudásod kvízünkben! >>>

Még többet akarok tudni a sörről! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss