Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Okos akarsz lenni? Igyál tejet!

Egy új amerikai kutatásból kiderül minél több tejet iszunk, annál jobb az agyunk teljesítőképessége és csökken az időskori elbutulás esélye.

Minél gyakrabban fogyasztunk tejet és tejterméket, annál jobban működik az agyunk – derül ki az amerikai Maine Egyetem felméréséből. A tanulmány szerint azoknál, akik naponta legalább egyszer fogyasztanak tejet vagy tejterméket, fejlettebb az általános, vizuális-térbeli és verbális memória, mint a tejet ritkábban vagy egyáltalán nem fogyasztóknál. Emellett a tejivók általános szellemi képességeiket tekintve is lekörözték a kutatásban részt vevő partnereiket. A napi tejfogyasztók átlagosan 4-szer jobban teljesítettek a memóriateszteken, pontosabban emlékeztek képi és térbeli elemekre és 5-ször jobb eredményt értek el a gondolkodás és memória összesített vizsgálata során, mint azok, akik ritkábban vagy egyáltalán nem isznak tejet.

Több tej, jobb memória

A Maine Egyetem vizsgálata során 972, tejfogyasztási szokásaik alapján csoportosított személy szellemi képességeit és memóriáját tesztelték. Minden csoportnál külön felmérték a globális, vizuális-térbeli és verbális memóriát, valamint a rövid távú memóriát. A longitudinális, azaz különböző időpontokban készített adatfelvételen alapuló vizsgálat eredménye szerint azoknál, akik hetente 5-6-szor vagy naponta fogyasztottak tejterméket, minden vizsgált agyi funkció jobb értéket mutatott.

A zsírszegény jobb!

Mindazonáltal nem csak a tejfogyasztás mértéke, de a tej zsírtartalma is befolyásolta a kutatás eredményeit. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztók jobban teljesítettek a teszteken, mint a teljes tejet kedvelők.

Kutatás az időskori elbutulás megelőzésére

A népesség elöregedésével egyre inkább előtérbe kerül az időskori elbutulás megelőzése. Az egészséges étrend nagyobb szerepet játszik ebben, mint gondolnánk! A tejtermékek fogyasztása nemcsak csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, de jó hatással van az észlelésre, figyelemre, emlékezésre és gondolkodásra, vagyis a kognitív képességekre. Az e témában született legfrissebb, amerikai kutatás célja annak igazolása volt, hogy a tej és tejtermékek fogyasztásának mértéke összefüggésben áll az agyi teljesítőképességgel.

Miért?

Az eddigi tanulmányoknak nem sikerült feltárniuk, hogyan befolyásolja a tej a kognitív funkciókat. Mivel azonban a tej csökkenti mind a szív- és érrendszeri betegségek, mind az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere betegség esélyét, közvetve a szellemi képességekre is jó hatással van. A tanulmány szerzői szerint tehát, ha valaki sok tejet iszik, jó eséllyel megelőzheti ezeket a betegségeket, melyek vélhetően nagymértékben befolyásolhatják az agyi képességeket. 

A kognitív folyamatok az ember mentális képességeinek összességét jelentik. Ide tartozik a tanulás képessége is, melyet ugyanúgy serkent vagy szinten tart a tejfogyasztás, mint az érzékelést, észlelést.
A Harvard Medical School kutatói korábban a szív- és érrendszeri betegségek vizsgálata során állapították meg, hogy a tejben található transz-palmitolajsav nagyon kedvező hatással van a koleszterinre, emellett pedig a 2-es típusú diabétesz kockázatát is nagymértékben csökkenti.

Ezek is érdekelhetnek