Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Odakozmált? Így kerüld el, hogy soha többé ne égjen le az ebéded

default user icon
MME
Még ha igazi konyhatündérnek tartod is magad, biztosan előfordult már, hogy főzés vagy sütés közben odaégetted az ételt. Van, hogy időspirálba keveredsz – ehhez elég egy telefonhívás, vagy egy érdekes hír, ami eltereli a figyelmed – és mire észbe kapsz, már megtörtént a baj. Máskor viszont egyszerűen csak nem tartasz be néhány egyszerű szabályt. Mutatjuk, hogyan kerülheted el az ilyen "baleseteket"!

Ha a sütőt használod, mindig figyelj a sütőrács helyére és a sütési időre. Ne tedd csak azért az alsó rácsra az ételt, hogy hamarabb átsüljön, hiszen középen a legjobb a hőkeringés. (Nem véletlenül javasolják a legtöbb receptnél, hogy ezen a szinten süsd meg a húst vagy éppen a süteménytésztát.)
Ezt szem előtt tartva állítsd be a sütési időt az időzítő segítségével, vagy ha ez a funkció nem elérhető a sütődön, akkor csináld úgy, ahogy a nagyid: használd a vekkert! Na jó: a telefonodon is mérheted az időt, valószínűleg az úgyis a kezed ügyében lesz.

A tűzhelyen is könnyen elkerülheted, hogy odakozmáljon az étel, és ott maradj egy koszos serpenyővel, edénnyel. Jim Sonos, a Home Cook World munkatársa szerint semmi sem indokolja, hogy nagyon magas hőfokon főzz bármit is. A közepes hő minden étel elkészítéséhez megfelelő, állítja. Ügyelj arra, hogy az ételt rendszeresen megkeverd, így elkerülheted, hogy a hőmérséklet-különbség miatt odaégjen az étel.

A legjobb az lenne, ha csak minőségi edényeket használnál, amelyek segítik az egyenletes hőelosztást is. Sütés, főzés előtt zsírozd, olajozd át az edényeket, hogy tapadásmentes bevonatot kapjanak – ettől az étel is finomabb lesz.

Az pedig alapszabály, hogy ha gáztűzhelyed van, rendszeresen tisztítsd az égőket!

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, nem lesz több odakozmált étel és tönkretett edény a konyhádban.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss