Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óda a mosogatógéphez, avagy a vitafelező

A konyha hasunk temploma - amíg eszünk. Viszont valóságos csatatérré változhat, ha a családban a modernkori szerepfelosztás szerint osztozunk a konyhai munkán, így például a mosogatáson is. Az egyszer te, egyszer én munkamegosztás komoly hadi megállapodásnak tűnik, de csak addig, amíg nem lepi el a mosogatókagylót egy családi ebéd végeredménye.

Ilyenkor hajlamosak leszünk felejteni, nem egyformán emlékezik a két fél arra, hogy ki is volt az utolsó munkaszolgálatos. És szaporodik, halmozódik a mosatlan, és fokozódik a feszültség mosogatóközelben...

Ha a családban nem kötődik nemhez a konyhai munka, akkor bizony hangos a konyha a vitáktól. Huszárvágással viszont barátságosabb tereppé tehető hasunk temploma: venni kell egy mosogatógépet. Mi megtettük, s mit az a néhány perc, amíg kisilabizálja az ember, hogy hogyan is működik. Az is könnyen megtanulható, hogy mi a különbség a három-az-egyben, vagy az öt-az-egyben mosogatókocka között. Vagy hogy azt a fránya vízlágyító szódát hova is kell beönteni, no meg mekkora mennyiséget. A technika ma már nem öl meg, azaz túl lehet élni a beüzemelés nehéz óráit. Működni kezdett a vitafelező?

Mörfi dolgozik

Az új konyhai vitafelező azonban újabb problémákat jelentett. Ki teszi be az edényeket a gépbe? És mikor? Mennyit várunk addig, amíg eléggé megtelik ahhoz, hogy induljon a program? És ki veszi ki, pakolja el az elmosott edényeket?

Nos, az új technikai vívmány új problémákat szült. Mert vitázni azon is lehet, hogy márpedig a múltkor én voltam a soros. De ő másként emlékszik. Ha túl kevés az edény, nő a feszültség a konyhában. Ha túl sok, szintén, mert előöblíteni kell. Ki végzi el? És mikor? Visszatértek volna a vitafelező előtti idők?

A mosogatógép újabb problémát kreált a konyhában, ha nem is annyira ételmaradékosat. Konyhai kapcsolatunk újabb fejezethez érkezett, amit nem árt komolyan venni a családi béke érdekében. Nem, nem elég elintézni egy legyintéssel, mert ebből előbb-utóbb verbális pofon születhet. És micsoda hülyeség a mosatlan edények miatt veszekedni?! Az, de nem lehet mindig vendéglőben vagy gyorsétkezdében enni?

A stratégia

Stratégiára szükség volt, különösen azért, mert kétszer is előfordult, hogy a gyereket ki kellett szabadítani a mosogatógépből. Pontosabban az ujjait, mert ugye ő is segíteni akart, utálja ugyanis a hangos szót.

Étkezés után azonnali öblítés ? áll a megállapodásban ?, valamint az edény rögtöni elhelyezése a gép arra illetékes fiókjába. Még több teríték, még több edény vásárlása, hogy dugulásig fel lehessen tölteni a csodamasinát ? így hatékony ugyanis az A típusú energiatakarékosság. A  megállapodás végül a béke szigetévé varázsolta a konyhát.

Hadi stratégiánk bevált, a vitafelező kitűnően működik, csoda-e, ha ódát írtam a mosogatógéphez?


Sz. L.

Ezek is érdekelhetnek

Friss