Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyuszis vajas kekszek - nem csak húsvétra!

Ha egy átlagos háziasszonyt kérdezünk arról, mit szokott húsvétra sütni, szinte biztos, hogy először a kalács jut az eszébe. A kelt tészták azonban frissen a legfinomabbak, és jó ha van a kalács mellett otthon valami tartósabb édesség is.

A vajas keksz erre remek megoldás, hiszen hetekig finom, jól záródó dobozban boldogan eláll, és nem csak natúran, de lekvárral töltve, vagy étcsokiba mártva is mennyei. Készítsünk jó nagy adaggal, hiszen a rokonok mellett a locsolók is imádni fogják! Ha van otthon nyuszis vagy tojás formájú kiszúró formánk, használjuk azt, és ha a gyerekeket le akarjuk kötni valamivel, dekoráljuk közösen a tetejét ételfestékkel színezett cukormázzal.

Ha vajas kekszet készítünk, az íz szempontjából fontos, hogy tényleg vajjal, és ne margarinnal süssük! Ügyeljünk arra, hogy valódi, 82% zsírtartalmú, jó minőségű vajjal, és ne vajkészítménnyel dolgozzunk. Ha szeretjük, a reszelt citromhéj mellé tehetünk a tésztába kevés narancshéjat is. 

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 220 g hideg vaj
  • 1 db tojás
  • 150 g finomított kristálycukor
  • 1/2 tk só
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 1/2 tk vanília por (vagy 1 tk vanília eszencia, vagy 2 csomag bourbon vaníliás cukor)

Elkészítése:

1. Gyúrd az összes hozzávalót nagyon gyorsan össze hideg kézzel, vagy aprítógépben. Hagyd hideg helyen állni kb. 1 órát.

2. Vedd ki a tészta felét, óvatosan, mert ragadni fog, nyújtsd kb 4-5 mm vastagra a tésztát. Szaggasd ki a kekszformákat. A maradék tésztát mindig tedd vissza a hűtőbe és midig hideg tésztát vegyél ki, azzal dolgozz.

3. Ha gondolod, sütés előtt szórd meg a kekszek felületét kristálycukorral, így még szebbek leszek, ha kisültek.

3. Tedd a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire és 170 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig süsd, de csak addig, míg épp el nem kezd pirulni a széle.

5. Hagyd a kekszeket kicsit kihűlni a sütőpapíron és csak utána szedd őket le, mert forrón még törnek. Lezárt dobozban 2 hétig bátran eltarthatod őket.

9 MENNYEI VAJAS KEKSZ, AMI AZONNAL SZÉTOLMIK A SZÁDBAN!>>> 

15 EGYSZERŰ ÉDES ÉS SÓS VENDÉGVÁRÓ HÚSVÉTRA>>> 

Ezek is érdekelhetnek