Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyúlpástétom tésztakosárban erdei gombamártással

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 csomag élesztős leveles tészta
  • 1 tojás
  • szezámmag
  • A pástétomhoz:
  • 50 dkg nyúlhús (jelen esetben gerinc)
  • 1 hagyma
  • 1 kisebb paprika
  • 1 kisebb paradicsom
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • majoránna
  • 1 dl bor
  • A gombamártáshoz:
  • 25 dkg erdei gomba (jelen esetben szárított)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 kanál liszt
  • 1 hagyma
  • bors
  • szerecsendió
  • szarvasgomba esszencia
  • rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Elkészítés: A szárított gombát langyos vízbe áztatjuk.

A nyúlból ragut készítünk: kis olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd sorban hozzáadjuk a nagyobb darabokra szelt paprikát, fokhagymát és paradicsomot. Ha megpárolódtak, jöhet a felkockázott nyúlhús. A gerincét még főzés előtt szedjük ki, a kisebb csontokat, majd főzés után. Fűszerezzük, és öntsük fel alaplével. A végefele jöhet a bor. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni.

Közben süssük elő a tésztakosarakat. A leveles tésztát fektessük egy kilisztezett munkapultra, nyújtsuk közepes vékonyságura. Szaggassunk 20 db kb. 8 cm széles kört. Mindegyiket kenjük be tojással. 4-et fektessünk sütőpapíros tepsire. Ez lesz az alap. A maradékot hármasával helyezzük egymásra, majd egy kisebb szaggatóval szaggassunk egy bő kört a közepébe, és helyezzük az alapkora úgy, hogy kosárformát kapjunk. A maradványokat is süssük ki köret gyanánt. Mindegyik alkatrészünket kenjük át újra tojással, majd szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre. Sebaj, ha belső kör feljön sütés közben, hűlésnél lapogassuk vissza, de ezt megelőzendő még sütés előtt, mindegyik kosárba helyezzünk egy korong sütőpapírt és tegyünk rá pár szem babot nehezékként.

A gombához egy kis olajon dinszteljük meg egy apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra szelt ázott gombát. A levét ne dobjuk ki, hiszen az lesz hozzá az alaplevünk. Fűszerezzük, préseljünk bele 2 gerezd fokhagymát, és hagyjuk párolódni. Készítsünk egy tejszínes habarást, amivel besűrítjük, és a legvégén, amikor kész adjuk hozzá a szarvasgomba esszenciát. Azt már ne főzzük.

Amikor már kézbaráttá hűlt, de még meleg a nyúlragu, szedjük ki a maradék csontokat, és egy botmixer segítségével a húst és a szaft sűrűjét törjük át. A levét ne használjuk hozzá. A húspástétommal töltsük meg a kosarakat. Tálalhatunk...

Ezek is érdekelhetnek

Friss