Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyúlgerinc gesztenyével

MME MME
2 3/5
120 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 20 dkg gesztenye (nem massza!)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 nyúlgerinc (konyhakészen, csontosan - á 60 dkg)
  • 1 rúd (12,5 dkg) fokhagymás vaj
  • 2 tojás
  • 4 púpos evőkanál zsemlemorzsa
  • A szószhoz:
  • 25 dkg csipkebogyólekvár
  • 2 dl zöldségleves kockából
  • 3 szegfűszeg
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés

Előkészítés: A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A gesztenyét megmossuk, héját keresztben bevágjuk, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a héja szétnyílik. Ezután konyharuhába csomagoljuk, néhány percig állni hagyjuk, majd lefejtjük a héját. A gesztenyét bő vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Amíg a gesztenye fő, leöblítjük a petrezselymet, apróra vágjuk. A húst megmossuk, a csont mellett mindkét oldalon kb. 3 cm-re bevágjuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal.

Elkészítés: A gesztenyét összetörjük (krumplinyomóval). Habosra keverünk 6 dkg vajat, beledolgozzuk a tojásokat, a zsemlemorzsát, a gesztenyét és a petrezselymet. Végül sóval, borssal ízesítjük a masszát, és egy részét a húsvájatokba töltjük. A maradékkal bekenjük a húst. A sütőt ismét 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) kapcsoljuk. A tepsit kivajazzuk 2 dkg fokhagymás vajjal, a maradék vajat összedolgozzuk a liszttel. A húst a tepsire fektetjük, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. (Ha van, az utolsó 3 percre a grillt is bekapcsoljuk.) Kikapcsoljuk a sütőt, a húst benne hagyjuk. Közben elkészítjük a mártást. A csipkebogyólekvárt elkeverjük a húslevessel, a szegfűszeggel, felforraljuk, és 5 percig forraljuk. A szegfűszeget kivesszük, és kisebb adagokban belekeverjük a vajas lisztet. A szószt cukorral, sóval, borssal ízesítjük, és még kb. 5 percig forraljuk. A húst levágjuk a csontról, felszeleteljük, és a szósszal, főtt tésztával, párolt zöldségekkel körítve tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 1 óra 45 perc múlva
1 adag: 459 kcal

Ezek is érdekelhetnek