Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Variációk nyúlra: így készítsd el a legegészségesebb fehér húst!

A nyúlhús nem csak a húsvéti időszakban kerülhet a terítékre. A legegészségesebb fehér húst érdemes az év más időszakaiban is fogyasztani, jó íze, élettani hatásai miatt. Az utóbbi időben a konyhakészre feldolgozott nyúlhúst már számos hiperszuperben megvásárolhatjuk. Bár magasabb árfekvésű, mint a szárnyashús, néhanap érdemes nyúlhússal színesíteni a repertoárunkat.

A nyúlhús rendkívül egészséges, nagyon jó minőségű fehérjét tartalmaz, s emellett esszenciális zsírsavakban, vitaminokban is gazdag, a mindennapi teljesítőképességünkhöz szükséges vasról, foszforról és a pajzsmirigy egyensúlyát megteremtő szelénről nem is beszélve.

A nyúlhús az emésztőrendszerünket sem terheli meg. Mivel nagyon könnyen emészthető, így gyerekek, legyengült szervezetű betegek, idősek számára is ideális.

A nyulat vehetjük egészben, de nagyon jól összeállított, kisebb-nagyobb csomagokban is hozzájuthatunk. Vehetünk többek között combot, gerincet, lapockát, gulyáshúst, szűzpecsenyét vagy akár májat.

A nyúlhús felhasználása semmiben sem különbözik a sertéshús vagy a csirkehús feldolgozásától. Állagában, elkészítésében inkább a szárnyashúsokra emlékeztet, bár picivel több időre van szüksége ahhoz, hogy kellő mértékben megpuhuljon. Éppen ezért a nyúlhúst nem feltétlen kell hirtelen kisütve elkészíteni, jobban fekszik ennek az alapanyagnak, ha pácoljuk, hosszabb ideig főzzük, ragut készítünk belőle.

Nem véletlen a legenda a nyúlpaprikás ról sem - bizony, ez az egyik legjobb formája a nyúlhúsnak. Nyúlpaprikást készíthetünk combból, de akár lapockát vagy gulyáshúst is használhatunk hozzá. A combot nem érdemes kifilézni, ha jó hőfokon készül az étel, akkor a végén könnyedén elválik a hús a csonttól.

A gulyáshúsból, kockázott lapockából bármilyen ragulevest vagy ragut elkészíthetünk. Nyúlhússal gazdagíthatók a különféle zöldséglevesek, a tavaszi krémlevesekben is van helye, sőt egy gazdag húsleveshez is társíthatjuk. A nyúl  jó alapja egy zöld fűszerekkel megbolondított tejfölös, vagy tejszínnel lágyított tokánynak, de jó alternatíva lehet, ha lecsós mártással vagy vadasnak elkészítve kerül terítékre.

Szintén jó opció a nyúlhús, ha valamilyen indiai hangvételű ragut szeretnénk a család számára kínálni. Az ázsiai konyha megannyi fogását elkészíthetjük nyúlhúsból. Az édes-savanyú hús, a különféle wokos fogások esetében is nyugodtan behelyettesíthető a korábban használt alapanyagunk valamilyen nyúlhússal.

Nyúlhúsból, illetve nyúlmájból vagy ezek együttes felhasználásával készíthetünk különféle pástétomokat, rilette-ket is. A nyúlmáj nagyon gyorsan elkészül, jó alternatívája a pecsenyekacsa májnak, s kenterbe veri a csirkemájat. Nem csak pástétomnak tökéletes választás, hanem resztelt májnak, baconbe gyöngyölt májnak vagy rántott májnak is kitűnő.

A nyúlnak jó fűszerei a különféle zöld fűszerek, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy épp a petrezselyem, de az alapvetően semleges ízvilágának köszönhetően bármilyen fűszerrel könnyedén összebarátkozik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss