A nyers tej egészségesebb? Leszámolunk a tévhitekkel!

default user icon
MME
Az elmúlt években jelentősen megnőtt azok száma, akik nyers tejet vásárolnak és fogyasztanak. A nyers tej egészségre gyakorolt jótékony hatásai nem bizonyítottak, rengeteg tévhit kering ezzel kapcsolatban. Utánajártunk, mi az igazság!

Biztosan te is hallottad már azt az ismeretségi körödben, hogy ma a tej már teljesen más, vizezik, elvesznek vagy éppen hozzáadnak vitaminokat, ízfokozót (!), holott csak arról van szó, hogy az egészségünk védelmében vetették alá a pasztörizálás folyamatának. „A pasztörizálást számos helyen alkalmazzák az élelmiszeriparban. Így tartósítják a gyümölcsleveket, konzerveket, az ecetet sőt a bort és a sört is. Mégis leginkább a tej és a tejtermékek előállítása kapcsán lehet ismerős az embereknek ez az eljárás, hiszen a nyers tejben számos, az emberre is veszélyes kórokozó lehet” – mondja Szabó Krisztina élelmiszermérnök. Ennek ellenére néhány éve Amerikából elindult egy divathullám, amely a nyers tej fogyasztását helyezi előtérbe. „A nyers tej növekvő népszerűsége a közösségi médiában terjedő tévhiteknek, az egészségesebb élelmiszerek fogyasztása utáni vágynak, és a feldolgozott élelmiszerek iránti bizalmatlanságnak tudható be” – jegyzi meg szakértőnk, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy csakis pasztőrözött tej fogyasztása ajánlott. „Ha valaki termelőtől vásárol nyers tejet, azt otthon is tudja pasztörizálni, és ezt meg is kell tenni!”

Ez történik a tej pasztörizálása során

A pasztörizálás során a nyers tejben található kórokozók (így többek között a Listeria, a Salmonella, a Campylobacter, az E. Coli) nagy része elpusztul, így a tej nemcsak sokkal hosszabb ideig eltartható anélkül, hogy megromlana, de a fogyasztása is biztonságosabbá válik. Pasztörizáláskor a tejet rövid ideig felmelegítik, hevítik, majd nagyon gyorsan lehűtik. A három legelterjedtebb módszer:

 • a tejet 72 fokra melegítik 15 másodpercre,
 • 63 fokra melegítik 30 percre (ezt csináljuk otthon, amikor „felforraljuk” a tejet),
 • 140 fokra hevítik 4 másodpercre.

Ez utóbbi módszert nevezik UHT (ultra heat treating) eljárásnak. Az UHT eljárás során a tej eltarthatósága hónapokra nő, és a dobozok hűtést sem igényelnek.

Tévhitek a nyers tejről

 • A pasztőrözés csökkenti a tej tápértékét

Az ásványianyag-tartalom a hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad: átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium- és D-vitamin tartalma miatt fogyasztjuk.

 • A laktózérzékenyek ihatnak nyers tejet

A tej az tej – miért ne lenne a nyers tejben laktóz? A tévhit valószínűleg abból a hamis állításból származik, miszerint a nyers tej tartalmaz laktázt. Ez az az enzim, amely a laktóz lebontásához szükséges, és ami a laktózérzékenyeknek hiányzik, illetve kevés van, vagy nem látja el a feladatát.

 • A nyers tej fogyasztása megvéd a betegségektől

A szakértő szerint éppen ellenkezőleg: sokkal nagyobb eséllyel betegszik meg az, aki nyers tejet iszik. Nem igazak továbbá azok az állítások sem, amelyek szerint az állatok tartási körülményei csökkenthetik a kórokozók számát, biztonságossá téve a nyers tejet, hiszen ezek a körülmények nem befolyásolják a gyomruk baktériumtartalmát. A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a bio nyers tejben ugyanúgy megélnek a káros baktériumok.

Ha nyers tejet vásárolnál, fogadd meg a Nébih tanácsait!

 • Csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők semmiképpen  ne fogyasszanak  nyers tejet!
 • Vidéki, állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház, stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!
 • Nyers tejet tiszta, rendezett árusítóhelyen, megbízható termelőtől  vásároljuk.
 • Ha árusító kocsiból vásárolunk, nézzük meg, kiírták-e a termelő nevét, címét.
 • Győződjünk meg arról, hogy a nyers tej hűtött.
 • Vigyünk magunkkal saját tárolóedényt, nyáron pedig hűtőtáskát is.
 • A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk el otthonunkba.
 • Ne engedjük családtagjainknak a nyers tej forralás előtti „kóstolgatását”!
 • Szervezzük úgy a nyerstejjel kapcsolatos dolgainkat, hogy ne rendezkedjünk be nyers tej tárolására.
 • A nyers tejet egy megfelelő, tejforralásra  rendszeresített edényben a lehető legrövidebb időn belül forraljuk fel, majd hidegvíz fürdőben hűtsük le.
 • A felforralt és lehűtött tejet  hűtőszekrényben, szennyeződéstől védve, lefedve tároljuk.
 • A felforralt és lehűtött tej 0 – +5 °C-on tárolva több napig eltartható, és fogyasztható.
 • A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mossuk ki, forró vízzel öblítsük át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tároljuk, és más élelmiszer, vagy ital  tárolására ne használjuk.

Bővebben a nyers tej fogyasztásának kockázatáról ITT olvashatsz.

(Borítókép: Shutterstock)

7 ELLENÁLLHATATLAN TEJES ÉDESSÉG>>> 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss