Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyers erő: tatár bifsztek

default user icon
SB
A nyershús fogyasztásnak sok helyen van a világban nagy hagyománya, hiába vannak hangos ellenzői is. A tatár nem könnyű étel, de aki egyszer rákap, nem egykönnyen mond le kedvencéről.
Mi a tatár?

Frissen darált marhahús nyersen, igen, szigorúan nyersen, mindenféle pácolás nélkül. A hús lehet bélszín vagy hátszín is. A tatár ízesítése tekintetében ízlések és pofonok váltják egymást, megvan a tábora a nyers tojássárgásoknak és a pirospaprikásoknak is. Hagyma szinte mindig kerül bele, a só és frissen őrölt bors is alap. A fokhagyma, Worcestershire szósz, mustár, paradicsompüré opcionális. Vannak, akik kapribogyót is tesznek bele, előfordulnak konyakos változatok, sőt sokan a tatárt szeretik a kaviárral bekeverni.

Keverés és tálalás

Az elkészítési módszerek különböznek. Sokan a több körös darálásban hisznek, de az igazi profik maximum egyszeri darálást, de még inkább apróra vágást javasolnak. A tatárt szobahőmérsékleten illik tartani legalább fogyasztás előtt fél óráig, ha egész este „elöl” lesz, tegyünk alá egy kis jeget. Rozskenyéren illik tálalni. 
Sokan elutasítják a nyers húst, pedig a nyers hús - megfelelő higiénia betartása esetén - nem veszélyesebb, mint a mosatlan gyümölcs. Kismamák és bármily okból meggyengült immunrendszerűeknek mindenesetre nem ajánlott tatárt enni.

Honnan érkezett?

A tatár állítólag a húst a nyereg alatt puhító népcsoportról kapta a nevét. Egyes források szerint azért ették a tatárok nyersen a húst, mert nem volt idejük megállni főzőcskézni. Már a 13. századból vannak írásos nyomai a tatárnak, de igazából a 19. század végén terjedt el, valószínűleg orosz és német közvetítéssel.

Tatár a nemzetközi gasztronómiában

A tatár napjainkban nagyon népszerű, de nemcsak marhahúsból készítik. Vadhúsból, kacsából, lazacból, rákból, zöldségekből is készülhet tatár. A párizsi bisztrókban a tatárt tartárral tálalják, sült krumplival és salátával fogyasztják. A németek Mettje nem marha, hanem nyers sertéshúsból készül. A franciák amerikai steaknek hívják. Nagyon szeretik a belgák, a hollandok is. Mexikóban lime dzsúszban érlelik a húst. Nepálban bivalyhúsból készül, Japánban, Törökországban és Iránban is kedvelt csí kufta néven.

Tatárbifsztek recept >>>

Tatár-bifsztek

Hozzávalók:
bélszín
tojássárgája
vöröshagyma
mustár
petrezselyem
bors

fokhagyma
olívaolaj
pirított kenyér

Elkészítés:
A bélszínt kétszer-háromszor átdaráljuk, hogy szinte kenhető pépet kapjunk. Ezután hozzákeverjük a tojássárgáját (20 dkg húshoz 1 sárgát), a lereszelt vöröshagymát, kevés mustárt, borsot, sót, olívaolajat, közben folyamatosan kóstolgatjuk. Aki szereti, tehet bele zúzott fokhagymát is. Apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Érdemes egy napig érlelni, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal tálaljuk.

Bab-tatár

Hozzávalók:
50 dkg tarkabab
4 tojássárgája
25 dkg cékla
1 kis fej hagyma
1 csomó zöldhagyma
2 csemegeuborka
2 evőkanál ecet
1 evőkanál méz
kapribogyó
fekete olajbogyó
2 csokor metélőhagyma

Elkészítés:
A szárazbabot egy éjszakán át 2 liter hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatóvízben feltesszük főni, a keletkező habot leszedjük. Kb. 2 órán át főzzük, mielőtt teljesen megpuhulna, megsózzuk. A céklát alaposan lesikáljuk, majd egészben, sós vízben kuktában megfőzzük. Meghámozzuk, kockára vágjuk, ecettel és mézzel összeforgatjuk. A babot lecsöpögtetjük és húsdarálón átdaráljuk. A vékony hurkákat a tányérok közepére helyezzük és beleültetjük a tojások sárgáját. A zöldhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a vöröshagymát és a csemegeuborkát apró kockákra vágjuk, a snidlinget felaprítjuk. A hagymaféléket, a marinált céklát, az uborkát, a lecsöpögtetett kaprit és olajbogyót a bab köré halmozzuk. Rozskenyeret kínálunk mellé.

Sajt-tatár

Hozzávalók:
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
5 dkg márványsajt
10 dkg puha sajt (Anikó, Hóvirág)
1 doboz natúr krémsajt
1 pohár tejszín
2 evőkanál  tejföl
1-1 kiskanál majonéz és mustár
1-2 gerezd áttört fokhagyma
petrezselyem vagy snidling

Elkészítés:
A sajtokat lereszeljük, a márványsajtot összetörjük, a krémsajtot puha állapotban a többi hozzávalóval jó alaposan kikeverjük. Állaga olyan legyen, mint egy sűrűbb krémtúró, ezért a tejszínből mehet bele amennyi kell. Végül belekeverjük az apróra vágott petrezselymet vagy snidlinget. Figyelem: sót nem kell bele tenni, a sajtok, főleg a márványsajt elég sós. Fél órára hűtőbe összeérnek az ízek. Pirítósra kenve, kígyóuborkával, paradicsommal laktató vendégváró vagy családi vacsora.

Ezek is érdekelhetnek

Friss