Te mivel foglalod le a gyerekeket a nyári szünetben? Ezeket a teendőket nyugodtan rájuk bízhatod

default user icon
MME
Hamarosan itt a szünidő, és a legtöbb szülő már most izgul, mi legyen az unatkozó gyerekekkel. Egy-egy tábor és ottalvós buli persze ideiglenes megoldást jelenthet, de nem köti le mindennapra a fiatalokat. A házimunka rábízása a gyerekekre hosszabb távon is segíthet, eláruljuk, mikkel foglalhatják el magukat rendszeresen.

Az otthonunk rendben tartása az egész család feladata, és miért ne vonhatnánk be a legkisebbeket is a házimunkába? Különösen a nyári szünetben jó ötlet néhány teendőt rájuk bízni, addig sem unatkoznak, sőt, általa kialakíthatnak egy napi rutint és felelősséget tanulnak. Hogy milyen feladatokkal legyen megbízva, azt természetesen mindenki maga dönti el, a saját gyermekét ismervén, de néhány ötletet mi is adunk.

A saját szobájuk

Már a kisebb gyermekeket is be lehet vonni a különböző helyiségek tisztán tartásába, kezdve a saját szobájukkal, illetve a lakás több pontján hagyott saját dolgaik összepakolásával.

Segítség a konyhában

Ha a saját szobájuk takarításában már rutinosak, bevonhatjuk őket az egyéb házimunkákba is, mint például az asztal megterítése és leszedése ebéd és vacsora előtt és után, a mosogatógép be- és kipakolása vagy épp a szemét kivitele, a padló felsöprése.

A mosáskor is segíthetnek

A mosógép kezelésében nem jártas gyerekek is bevonhatók a mosás folyamtába, például teregetéskor a zoknik párosításába, ami akár a kognitív fejlődésükhöz is hozzájárulhat. A nagyobb gyereket pedig megtaníthatjuk a masina kezelésére is, így akár önállóan is betehetnek egy adag ruhát a gépbe.

A kertben is hasznossá tehetik magukat

A szabadban végzett tevékenység is jót tesz a gyerekeknek, persze arra figyelni kell, hogy a nap melyik szakában tartózkodnak kint. A kora délelőtti és késő délutáni órákban megkérhetjük őket a kert kigyomlálására, a virágok megöntözésére, vagy akár a kerti bútor megtisztítására. Ha van házikedvencünk, az ő gondoskodásában is részt vehetnek.

Közös időtöltés a gyerekekkel

Nem csak egyéni feladatokat kaphatnak a gyerekek. A kicsiket és nagyokat egyaránt bevonhatjuk a heti menü megtervezésébe és a bevásárlásba, de akár az ételek elkészítésében is segédkezhetnek, az egyszerűbb fogásokat akár önállóan is megalkothatják. Az együtt töltött idő alatt közelebb kerülhetnek egymáshoz a család tagjai.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss