A nyári paradicsomos töltött káposzta elkészítéséhez a szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát és üvegesre pároljuk.
A darált húshoz hozzáadjuk a szalonnás hagymát, beletesszük a rizst, megsózzuk, megborsozzuk, pirospaprikával és borsikafűel ízesítjük.
A friss káposzta nagyobb leveleit leszedjük, 5 perce lobogó vízbe tesszük. Miután kivettük a forró vízből kihűtjük, a vastag ereket kivágjuk. A levelekbe 1-1 nagyobb kanálnyi tölteléket teszünk és szorosan feltekerjük.
A félretett ereket és a megmaradt káposztát apróra vágjuk.
Egy nagyobb edénybe öntjük az olajat, ráterítjük az apróra vágott káposzta felét, mehet rá a tekercsek fele, újabb apróra vágott káposzta és végül a maradék töltött tekercs. Megszórjuk 1 evőkanál sóval, majd felöntjük a paradicsomlével és a vízzel. Addig főzzük fedő alatt, míg a káposzta és a töltelék megpuhul (kb 100-120 perc). Friss kenyérrel tálaljuk.