hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyári káposzta húsgombóccal

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg szálas vecsési savanyú káposzta
  • 50 dkg füstölt oldalas
  • 15 dkg kerekszemű rizs
  • 2 közepes vöröshagyma
  • kb. 10-12 szem egész feketebors
  • borsikafű
  • kb. 1 bő evőkanál pirospaprika
  • 1 kis csöves paprika – lehet csípős, ízlés szerint
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • bőven aprított kapor
  • 1 bő evőkanál liszt
  • 6 dkg zsír
  • 2-3 babérlevél
  • kb. 1 teáskanál őrölt kömény
  • tejföl
  • A húsgombóchoz:
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg kerek szemű rizs
  • a dinsztelt hagyma fele
  • 3 gerezd aprított fokhagyma
  • őrölt bors
  • őrölt pirospaprika
  • morzsolt majoránna
  • 1 egész tojás

Elkészítés

Elkészítés: A káposztát én személy szerint mindig átmosom, kinyomkodom, késsel pár helyen átvágom, hogy ne legyen annyira hosszú szálú.

Az oldalast a csontok mentén darabolom, kb. 1 órát előfőzöm (ha száraz az oldalas, előre be is áztatom). A hagymát, fokhagymát finomra aprítom, a paprikát és a paradicsomot kicsi kockákra aprítom. A rizst puhára párolom.

Kb. fele zsiradékon a vöröshagymát megdinsztelem, felét félreteszem a gombócokhoz. Meghintem pirospaprikával, ráteszem a káposztát, és felengedem kb. 1,2 liter vízzel. Sózom, borssal, babérral, borsikafűvel ízesítem, belehelyezem az előfőzött oldalast, csöves paprikát, főzöm kb. bő fél órát, majd beleverem a paradicsomot és a zöldpaprikát.

A darált húst összekeverem a többi hozzávalóval, a kis gombócokat vizes kézzel a forrásban lévő káposzta tetejére sorakoztatom, kb. további fél órát főzöm.

Közben vékony rántást készítek a maradék zsiradékból és lisztből, vízzel kikeverem, és berántom a káposztát. Ekkor keverem bele a kaprot is, és pár percig együtt főzöm. Bele is keverhetjük a tejfölt a forró rántásba, vízzel kikeverve adhatjuk bele a káposztába, de én ez alkalommal külön tálaltam.

Tejföllel, pékáruval tálalom.

Megjegyzés

A paprikától, paradicsomtól és a sok kaportól nyári jelleget kapott ez a téliesnek mondható étel. Nálunk télen-nyáron szívesen fogyasztja a család.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek