Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyári hűsítő gyümölcslevesek: ahogy a nagyi készítette és újszerűen!

default user icon
WM
A nyár elképzelhetetlen a hűs, édes, fűszeres, gyümölcsös levesek nélkül. Anyáink meggylevese után manapság már sokféle módon, sokféle gyümölcsből készíthetünk hűsítő levet, amit akár leves formájában, akár desszertként is fogyaszthatunk.

A gazdag nyári kínálatnak köszönhetően sokféle gyümölcslevest készíthetünk igen sokféle módon.  A klasszikus alapokon nyugvó gyümölcslevesek esetében a gyümölcsöt legtöbb esetben sós-édes, fűszerekkel gazdagított vízben főzzük, majd ezután tejföllel behabarjuk.

Tejjel vagy tej nélkül kéred?

A gyümölcslevesek manapság már gyakorta készülnek tejszínnel, teljes tejjel vagy az egészséges életmód jegyében a megfőtt gyümölcs egy részét botturmix segítségével krémesítve sűrítik be a leveseket. Ezen kívül nagyon jó és tetszetős megoldás a keményítővel való sűrítés. Ebben az esetben – szemben a liszttel történő sűrítéssel - a gyümölcs élénk színe nem veszik el, viszont azzal számoljunk, hogy a tévhitekkel ellentétben a keményítő használata sem a fogyókúrázók, sem pedig a cukorbetegek esetében nem jelent jó megoldást, így nekik javasolt a turmixolt tartalommal való sűrítés.

Így sürítsd!

A klasszikus habarással történő sűrítés is jól variálható. A tejföl helyettesíthető joghurttal,  ízvilágtól függően kefirrel. A finomliszt helyett a habarásba kerülhet tönkölyliszt, illetve választhatók másféle lisztek is, csak arra figyeljünk oda, hogy ezek a teljes kiőrlésű lisztek megváltoztathatják a habarás és ebből kifolyólag a leves színét, s lehet, hogy rendkívül egészséges, de kevéssé esztétikus lesz a végeredmény.

A leveseket alapvetően cukorral vagy mézzel szoktuk édesíteni, de rizssziruppal, agavesziruppal, juharsziruppal, nádcukorral vagy akár gyümölcsszörppel, -sziruppal is készíthetők. A gyümölcs fajtájától, a mi ízlésünktől és a fűszerezéstől is függ, hogy mennyi édesítésre van szükség.

Így fűszerezd!

A gyümölcsleveseink klasszikus fűszere a fahéj és a szegfűszeg, valamit a citrom héja. Ezek a jól bevált elemei a legtöbb kompótnak is, ami alapvetően csak egy sűrítésben térnek el a gyümölcslevesektől. Ezeknek a - leveshez használt - fűszerek köre nyugodtan bővíthető. A piros gyümölcsökhöz nagyon jól megy a zöldbors és a kardamom, szinte bármely gyümölcslevesben megállja a helyét a szerecsendió, a limelevél és a vanília. A gyümölcslevesekhez még adhatunk friss zöldfűszereket is. Ezek azon felül, hogy ízesítik a levest még dekorációként is szolgálhatnak. Például egy eperlevesbe nagyon kellemes partner a bazsalikom, de akár meggyhez vagy cseresznyéhez is adhatjuk.

A citromhéj használatakor minden esetben figyeljünk oda, hogy a héj alatti fehér rész ne maradjon a levesbe kerülő darabon, mert elkeserítheti a levesünket. A citrom mellett nyugodtan dolgozhatunk lime-mal vagy naranccsal, ezeknél is lényeges odafigyelni, hogy csak és kizárólag a héjuk kerüljön a levesbe.

Erre figyelj!

Ha hosszabb ideig hűtjük vagy csak másnap szeretnénk kínálni a levest, akkor a fűszereket érdemes kiszedni belőle, mert a hosszú állásban túlontúl markáns ízt adhatnak a levesnek, ahelyett, hogy a gyümölcsben rejlő aromákat erősítenék. Épp ezért jó a fűszereket kis gézzacskóban vagy fűszertojásban a leveshez adni. Így az ízüket tökéletesen átadják, de nem kell órákig pecázgatni őket s senki sem haraphat rá egy-egy kósza darabra.

A kész levest először hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni (erre rásegíthetünk egy kis hideg vizes fürdővel), majd a hűtőben teljesen hűtsük ki. Tálaláskor tejszínhabbal, tojáshabgaluskával, édes tejben főtt salzburgi galuskával, pirított csonthéjasokkal, friss gyümölcsdarabokkal, esetleg valamilyen sziruppal is megbolondíthatjuk, de adhatunk a leveshez egy kis likőrt, pálinkát, rumot vagy vaníliaesszenciát is.

Nem kell főzni!

A főzés sem elengedhetetlenül szükséges a gyümölcsleveseknél. Ha gyorsan szeretnénk eredményt, akkor a gyümölcshúst a tejszínnel és a zúzott fűszerekkel, valamit a megfelelő mennyiségű porcukorral, mézzel vagy sziruppal összeturmixoljuk, és egy rövid hűtőben való ízösszeérést követően már tálalható is.

MEGGYLEVES >>>
Piros gyümölcsleves >>> 

Ezek is érdekelhetnek