Nyári, csirkés quinoasaláta

Nyáron a saláta fogyasztása rendkívül fontos, mivel friss és hidratáló, segít megelőzni a dehidratációt és hozzájárul a test hűtéséhez. Gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek támogatják az egészséges emésztést és immunrendszerünket. A hagyományos hozzávalók mellett ma már kapható sok minden más.

Alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így ideális választás lehet a fittség megőrzéséhez és a testsúly kontrollálásához. Saláta rendszeres fogyasztása javítja az energiaszintet és általános közérzetet, miközben táplál és revitalizál.

Miért tökéletes választás egy csirkés quinoasaláta a fittség eléréséhez?

A nyári, csirkés quinoa saláta nemcsak ízletes és frissítő, hanem rendkívül tápláló is.

A quinoa magas fehérjetartalma és alacsony glikémiás indexe miatt ideális választás, segítve a teltség érzetét és a vércukorszint stabilizálását. Az elkészítéshez szükséges extra szűz olívaolaj gazdag egészséges zsírsavakban, míg a friss citromlé frissítő ízt kölcsönöz a salátának, C-vitaminban gazdag. A sült csirkemell hozzáadja a magas fehérjetartalmat és az ízletes, roppanós textúrát.

Hozzávalók:

  • 25 dkg quinoa
  • 50 dkg csirkemell, kockákra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 kígyóuborka, apró kockákra vágva
  • 6 dkg koktélparadicsom, félbevágva
  • 3 dkg vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
  • 3 dkg friss petrezselyem, apróra vágva
  • Só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Öntet:

  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 1 teáskanál méz
  • 1/2 teáskanál Dijon mustár
  • Só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Mossuk meg alaposan a quinoát hideg víz alatt, majd tegyük egy lábosba. Öntsünk rá 2 csészényi vizet, sózzuk meg ízlés szerint, és forraljuk fel. Miután felforrt, csökkentsük a hőfokot és főzzük lassú tűzön fedő alatt kb. 15-20 percig, amíg a víz felszívódik, és a quinoa megpuhul. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
  2. Közben melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (180°C fan). Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a csirkemell kockákat. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd keverjük össze, hogy jól bevonja az olaj és a fűszerek. Süssük 15-20 percig, vagy amíg a csirkehús teljesen átsül és aranybarna nem lesz.
  3. Miközben a quinoa és a csirke készül, készítsük el az öntetet. Egy kis tálban keverjük össze az extra szűz olívaolajat, friss citromlevet, mézet, Dijon mustárt, sót és borsot ízlés szerint. Alaposan keverjük össze, amíg az öntet sima nem lesz és jól össze nem áll.
  4. Amikor minden hozzávaló kész, egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt quinoát, sült csirkét, kígyóuborkát, koktélparadicsomot, vöröshagymát és petrezselymet.
  5. Öntsük a salátára az elkészített öntetet, majd alaposan keverjük össze, hogy minden hozzávaló jól összeérjen és átvegye az öntet ízét.

Tálalhatjuk azonnal, vagy lehűthetjük a hűtőszekrényben, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

Javaslat vegetárianusoknak:

A vegetáriánus étrend olyan táplálkozási forma, amely kizárja a húsféléket, de engedélyezi a növényi alapú ételek fogyasztását, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes értékű gabonákat, hüvelyeseket, magvakat és tejtermékeket.

Ha a recept vegetáriánus változatát szeretnénk elkészíteni, akkor helyettesítsük a csirkét sült tofuval vagy pirított csicseriborsóval. Hogy mit hol kapunk kedvezőbb áron, azt a Kimbino katalógusgyűjteményéből a legésszerűbb kinézni.

Ez az étrend általában gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így hozzájárulhat az egészséges bélflóra kialakításához és fenntartásához. Egyes tanulmányok szerint a vegetáriánus étrend csökkentheti bizonyos krónikus betegségek kockázatát, mint például a szív- és érrendszeri problémák.

Fontos, hogy változatosan és kiegyensúlyozottan állítsuk össze az étrendet, hogy biztosítsuk a szükséges tápanyagok bevételét, például vas és B-vitaminok formájában.

Ez a saláta tökéletes választás forró nyári napokon, amikor könnyed, de mégis tápláló ételt szeretnénk fogyasztani.

(X)

Ezek is érdekelhetnek