Nyaralás előtt jó, ha tudod: így hozhatsz be az országba külföldről növényeket

default user icon
MME
Sokan szinte gondolkodás nélkül teszik bőröndjükbe, táskájukba a külföldön megtetszett virágokat, zöldségeket, gyümölcsöket azzal a reménnyel, hogy itthon is gyökeret ereszt a zsákmány. Sajnos azonban a helyzet nem ilyen egyszerű: a messzi tájakról komoly növénykárosító betegségeket hurcolhatunk így az országba.

Azzal bizonyára tisztában vagy, hogy növénytermesztés nélkül nem lenne élelmiszer, takarmány. Ám az éghajlatváltozás, a kereskedelem és a turizmus alapjaiban veszélyeztetheti a növények egészségét: a világ távoli részeiről olyan mikroorganizmusok kerülhetnek hazánkba, amelyek ellen nem tudunk védekezni. Hogy miért? Egyszerű: vagy mert nincs ellene hatékony védekezési technológiánk, vagy a mi növényeink nem elég ellenállóak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne hozzunk haza az EU-n kívülről palántákat, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket.

Mi történhet, ha növényeket hozol az országba?

Olyan kártevők kerülhetnek a hazai növényvilágba, amelyek megfertőzhetik a hazai populációt, amelyek aztán tovább terjedhetnek. További kockázat, hogy invazív fajokat honosítunk meg, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra nézve.

Mit tehetünk?

  • Ha az EU-n kívülre utazunk, ne hozzunk haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket. Ezek olyan kártevőket rejthetnek magukban, amelyek károsíthatják az EU-ban lévő növényeket. Segítsünk megvédeni növényeink egészségét azzal, hogy betartjuk a vámszabályokat, és nem szállítunk növényi anyagokat a határokon.
  • Ha az interneten vásárolunk növényeket és vetőmagokat, győződjünk meg róla, hogy azokhoz növényegészségügyi bizonyítványt mellékeltek, ha az EU-n kívülről származnak. Ez a tanúsítvány azt jelzi, hogy a növények átmentek az uniós ellenőrzéseken, így csökkenti a növényi kártevők és betegségek kertjébe vagy gazdaságába való behurcolásának kockázatát.
  • Ha nyaralni megyünk, mindenképp ellenőrizzük, hogy ott milyen előírások vonatkoznak a növényekkel vagy növényi termékekkel való utazásra. Olvassunk utána a meglátogatott régió növényegészségügyi kockázatainak is, és tegyünk óvintézkedéseket a kártevők vagy betegségek terjedésének elkerülése érdekében. Fontos, hogy már a gyerekeknek is megtanítsuk, hogy a növényeket inkább fényképezzék le és ne hozzák haza külföldi kirándulásról, nyaralásról.

 

Forrás: Agrárszektor 

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss