Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így hűtsd magad belülről!

default user icon
MME
Nem tudsz strandra menekülni a tikkasztó kánikula elől? Bizonyos italokkal és ételekkel otthon vagy a munkahelyeden is enyhítheted a hőségérzetet.

Igyál sokat – de mit és hogyan?

Nem újdonság, hogy kánikulában még többet kell inni, mint máskor. Az ajánlott italok közül változatlanul a víz a listavezető. Akár a csapból engeded, akár palackból töltöd a poharadba, fontos, hogy ne legyen jéghideg. Máskülönben irritálhatja a gyomrot, továbbá a szervezetnek fel kell melegítenie, ami pluszenergiát igényel.

A víz mellett langyos teákat is fogyaszthatsz. Legjobb a zöld és a borsmenta, ezenkívül a keserű aromás és a lázcsillapításra használatos gyógynövények (pl. orvosi zsálya, bodza) teái is hűsítő hatásúak.

Egyél gyümölcsöt gyümölccsel!

Készíts magad mellé egy szezonális hazai bogyósokkal megrakott tálat és csipegess róla, valahányszor megkívánod.A hagyományos kínai gyógyászat szerint a görögdinnye a legkiválóbb hűsítő tulajdonságú gyümölcs.

Az egzotikus gyümölcsök annál jobban hűsítenek, minél közelebb van a termőhelyük az Egyenlítőhöz. Tegyél citrusféléket, ananászt, kivit, banánt és mangót a gyümölcssalátádba !

Fogyassz minél több zöldséget!

Pakold meg a bevásárlókosaradat paprikával, csiperkegombával, retekkel, spenóttal, cukkinivel, avokádóval, rukkolával, és készíts a kedvenceidből akár a főételt is kiváltó salátát, amelyből nem maradhat ki a különösen sok vizet tartalmazó paradicsom  és uborka. A nyers zöldségeket tetszés szerint gyümölccsel (pl. málnával) és sajttal gazdagíthatod.

+ 1 -Tejes üdítők

Kortyolj el a forróságban egy pohár hideg tehén- vagy növényi tejet! Kellemesen felüdíthet egy pohár behűtött joghurt vagy gyümölcsös joghurtital, és érdemes kipróbálhatni az indiaiak kedvencét, a lassit is.

NYÁRI SALÁTA receptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss