Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Non plus ultra (karácsonyi aprósütemény)

45 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • A tojáshabhoz:
  • 2 db tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál citromlé
  • Az összeragasztáshoz:
  • sárgabaracklekvár

Elkészítés

Elkészítés: A liszthez adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, adjuk hozzá a tojássárgákat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. A gombóccá gyúrt tésztát csomagoljuk be fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább fél órára.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Egy kisebb pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a porcukrot, majd kézi habverővel kezdjük el habosra keverni. Amikor már kezd kifehéredni, adjuk hozzá a citromlevet, és addig keverjük, míg sűrű, de nem túl kemény habot kapunk. Ezt a habot mindenképpen kézi habverővel verjük, mert csak akkor lesz ilyen szép a sütemény tetején. A tepsiben lévő tésztakorongok tetejére kanalazzunk kis halmokat a habból.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük szép világos színűre (én légkeverésnél 160 fokon 10 percig sütöttem). A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni a korongokat.

Az egyik tésztakorongra tegyünk egy mokkáskanál lekvárt, majd egy másik tésztakorongot helyezzünk rá, és óvatosan nyomjuk össze, vigyázva hogy a lekvár ne folyjon ki. Az elkészült aprósüteményt száraz, hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek