hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Non plus ultra Habliliom módra

2 4.5/5
45 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 20 dkg rétesliszt
  • 12 dkg jó minőségű, hideg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál vanília kivonat
  • 2 közepes méretű tojás sárgája
  • 1 evőkanál tej
  • A tetejére:
  • 2 tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliával kevert porcukor
  • A töltelékhez:
  • kb. 2 dl savanykás házi sárgabaracklekvár (ribizlivel, meggyel is helyettesíthető)

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához az átszitált lisztet tálba szórom, hozzáadom a sót, a cukrot, a vaníliát. A tojásokat szétválasztom, a 2 sárgáját 1 evőkanál tejjel elkeverem, a fehérjét félreteszem. A vajat apró forgácsokban a lisztes keverékhez adom, elmorzsolom, majd a tejjel kevert tojássárgájával gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Frissentartó fóliába csomagolom, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.

A pihentetés ideje alatt a tojások fehérjéből cukorral közepesen kemény habot verek: nem szabad túl keményre verni, mert akkor nem lehet adagolni. Sűrű, krémes állagúvá kell dolgozni.

A sütőt (légkeveréses: 160 fok, hagyományos gázsütő: 3-as fokozat) előmelegítem.

A tésztát kb. 2 mm vékonyságúra nyújtom, 2 cm átmérőjű kerek kiszúró formákkal kis lapokat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kis korongokat. Minden korongra mokkáskanálnyi tojáshabot adagolok – óvatosan érdemes dolgozni vele, hogy minél kevesebb hab kerüljön a sütemények mellé! Nagyjából 8-10 perc alatt szép világosra sütöm.

A kis félgömböket rácson hagyom hűlni, majd kettőt-kettőt mokkáskanálnyi lekvárral összeillesztek.

Megjegyzés

Jól záródó dobozban napokig őrzik frissességüket.

További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss