Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nincs zacskó, doboz, pet-palack - nyílik az első magyar noPack bolt!

default user icon
MME
Lassan, de biztosan jönnek divatba a csomagolásmentes boltok. Belgium, Anglia és Németország után végre Magyarországon is megnyílik az első, reméljük nem az utolsó.

Budaörsön nyílik Magyarország első csomagolásmentes boltja - írja az útajövőbe.hu A csomagolásnélküli bolt két világméretű problémára kínál megoldást, az egyik a kidobott élelmiszer, a másik a csomagolás.

Élelmiszerpazarlás

Az élelmiszerpazarlás komoly probléma. Az Institution of Mechanical Engineers szerint az előállított és megtermelt élelmiszerek 30-50%-a landol a kukában. Az útajövőbe.hu pedig állítja, hogy Magyarországon egy fő több, mint 200 kg élelmiszert dob ki évente.

A csomagolásnélküli boltok segítenek a probléma megoldásában, hiszen ezeknek az üzletekben nem előre megadott mennyiséget vásárolunk, hanem éppen annyit, amennyire szükségünk van.

Csomagolás

Az ételeink szuperbiztonságos becsomagolásával hihetetlen mértékű fölösleges szemét keletkezik. A csomagolóanyagok előállítása és lebomlása is rengeteg energiába kerül, így terheli a környezetünket.

Megoldás

Európában már több nagyvárosban sikeresen jöttek létre csomagolásnélküli boltok. Ezeken a helyeken az embereknek nem kell fizetniük a csomagolásért, mindenki saját edényeivel (vagy a boltban megvásárolttal) viheti el a kimért árut.

Ha nem is mindig vásárolunk ilyen boltban, hiszen egyrészt kevés van belőlük, másrészt nem lehet mindent kapni, néhány jó szokást megtarthatunk. Mindig saját kosárral, zacskóval induljunk vásárolni, annyit vegyünk, amennyit meg is eszünk, és próbáljunk meg odafigyelni a csomagolásra!

noPack

Irány Budaörs! Itt nyílik az első magyar csomagolásnélküli bolt, akik a zéró hulladék elvét vallják. Mielőtt vásárolni indulunk, fel kell szerelkeznünk, tárolóedényekkel, amibe az árukat fogjuk kapni. A bolt üzemeltetői kapcsolatba léptek a helyi termelőkkel, így a legtöbb áru nem is utazik sokat, hogy asztalunkon legyen. A noPack megvalósítja a legrövidebb élelmiszerláncot, azt, hogy a termelő és a fogyasztó között a lehető legkevesebb szereplő álljon.

Ezek is érdekelhetnek

Friss